У Криму продовжили арешт двом фігурантам «справи 26 лютого»

Новини
Алі Асанов і Мустафа Дегерменджи Фото: qha.com.ua

“Центральний районний суд” окупованого Сімферополя 3 жовтня продовжив на 2 місяці домашній арешт фігурантам “справи 26 лютого” Алі Асанову і Мустафі Дегерменджі.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на “Крим.Реаліі”.

Заборона на вільне пересування буде діяти до 7 грудня.

Повідомляється, що “суд” визнав неспроможними доводи підсудних і адвокатів про необхідність переглянути обмеження на вільне пересування з метою працевлаштування, виховання дітей і відвідування лікарняних установ.

“Судді” послалися на те, що таким чином “нівелюється суть запобіжного заходу і не гарантується явка підсудних на наступні судові засідання”.

Наступне засідання призначили на 5 жовтня.

Нагадаємо, 26 лютого 2014 року біля кримського парламенту відбулися два мітинги – за збереження територіальної цілісності України, організований Меджлісом кримськотатарського народу, і сепаратистський мітинг прихильників «Русского единства». Організаторами заходів виступили голова Меджлісу Рефат Чубаров і лідер «Русского единства» Сергій Аксьонов. Тоді в результаті тисняви і сутичок двоє людей загинули.

29 січня 2015 року слідчий комітет Росії порушив за цим фактом кримінальну справу. Російськими силовиками в окупованому Криму був затриманий заступник голови Меджлісу Ахтем Чийгоз за підозрою «в організації і участі в масових заворушеннях 26 лютого 2014 року». 15 квітня по цій же «справі» був заарештований Алі Асанов, 7 травня в селі Грушівка під Судаком – Мустафа Дегерменджі.

Правозахисники вважають «справу 26 лютого» юридично нічим не обґрунтованою і розглядають її як інструмент політичного переслідування. При цьому, за участь у подіях 26 лютого заарештовані тільки активісти, опозиційні до діючої «влади» Криму.