Питання реінтеграції Криму та Донбасу потрібно розглядати окремо – Ірина Геращенко

Новини

У законопроекті про реінтеграцію Крим і Донбас розділені, «оскільки методологія повернення цих територій буде різною».

Про це заявила перший заступник голови Верховної Ради України Ірина Геращенко, передає Центр журналістських розслідувань.

«Чому в законі розділені питання Криму та Донбасу? Ми все одно боремося за повернення Донбасу і Криму, але навіть в міжнародному праві ситуація з цими вкраденими українськими територіями визначається різною термінологією: Крим анексований, на Донбасі повзуча анексія, росіяни відмовляються визнати там свою присутність. Методологія повернення цих територій також буде різною, це очевидно», – написала Геращенко на своїй сторінці в Facebook.

Вона також пояснила, що потрібно законодавчо зафіксувати російську присутність на Донбасі, виделітm, що спільного в ситуаціях з Кримом і Донбасом, і виділити те, що відрізняє.

У п’ятницю, 6 жовтня, Верховна Рада України прийняла за основу президентський законопроект про особливості політики щодо забезпечення суверенітету на Донбасі №7163.

Згідно з проектом закону, «метою державної політики щодо забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій і Луганській областях є: звільнення цих територій і відновлення конституційного порядку на них».

У президентському законопроекті позиція щодо Криму буде узгоджена до другого читання, повідомив голова Верховної Ради України Андрій Парубій під час розгляду законопроекту про особливості державної політики щодо забезпечення суверенітету України над тимчасово окупованими територіями Донбасу (№7163).

Верховна Рада схвалила президентський законопроект “Про створення необхідних умов для мирного врегулювання ситуації в окремих районах Донецької і Луганської областей”. Закон продовжує на один рік дію закону “Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей”, прийнятий у вересні 2014 року і дія якого закінчується в жовтні 2017 року.

Раніше народний депутат України Рефат Чубаров, виступаючи з трибуни Верховної Ради перед голосуванням за президентський законопроект про особливості політики щодо забезпечення суверенітету на Донбасі (№7163), підтримав цей проект закону, але закликав у другому читанні внести в нього норми по деокупацію Криму.