Побиті в Бахчисараї активісти подають скарги на російських силовиків

Новини

П’ятеро побитих російськими силовиками активістів, яких затримали під час обшуків в будинках кримських татар, мусульман в Бахчисараї вранці 11 жовтня, подають скарги на дії поліції. Один з потерпілих проходить судово-медичну експертизу, інші спрямовуються на процедуру.

Про це розповіла кримський юрист Ліля Гемеджі, передає Центр журналістських розслідувань з посиланням на Крим.Реаліі.

«Один з побитих – інвалід третьої групи, йому вчора прямо в відділення поліції викликали швидку. Ми будемо проходити ці експертизи, робити заяви, про те, що вони були побиті. На оперативному відео видно, що вони не порушували громадський порядок і це була провокація з боку правоохоронних органів», – говорить юрист.

Гемеджі повідомила, що активістів побили російські правоохоронці в момент затримання.

«На оперативному відео чутно «ламайте їх», « якщо ви будете багато розмовляти – все будете упаковані» і    «приберіть своїх баб, що ви за них ховаєтеся» – тобто таке зневажливе ставлення з боку правоохоронних органів», – вказує юрист.

Вранці в середу 11 жовтня стало відомо, що в Бахчисараї в декількох будинках кримських татар, мусульман російські силовики провели обшуки.

На місцях силовики затримали людей, які прийшли до будинків, де проходили обшуки. Після стало відомо, що затримані отримали тілесні ушкодження.

Увечері того ж дня підконтрольний Кремлю суд Бахчисарая присудив адміністративні штрафи в розмірі від 10 тисяч до 20 тисяч рублів дев’яти активістів, які прийшли до будинків, де проходили обшуки.