Туреччина закрила порти для суден з окупованого Криму

Новини
Морський торговий порт «Южний» Фото: прес-служба МТП

Керівництво палати судноплавства торгово-промислової палати Туреччини направило всім суб’єктам морських перевезень і портового бізнесу циркулярний лист «Певні принципи судноплавства в регіонах Чорного моря і Криму».

Про це повідомила прокуратура АРК, передає Центр журналістських розслідувань.

Турецьких портів, морських агентів, операторам і судновласникам офіційно повідомляється про те, що «судна, що прибувають з регіону окупованого Росією Криму та його портів, не пропускаються до Туреччини, а дозвіл на відплиття з портів цього регіону не надається».

Крім того, вводиться жорстка система контролю.

«Контроль забезпечується шляхом запиту від судів документів про вихід з останнього порту, а також записів бортового журналу по виходу з останнього порту, для супроводу суб’єкта при повідомленні керівництвом портів про прибуття суден з чорноморських портів, а також проводиться контроль за використання всіх доступних систем і відкритих ресурсів (AIS і т.п.) для перевірки того факту, що кораблі прибули із зазначених портів», – йдеться в документі.

Повідомляється також, що цей контроль і супровід проводиться особисто керівництвом кожного турецького порту.

Запровадження такої процедури є наслідком поширеної практики, коли судна-порушники останнім часом масово вказують турецьким морським і портовим органам неправдиву інформацію про порти призначення. За умови виконання цього розпорядження, турецькі портові органи можуть впливати на всі без винятку судна, що прямують по протоці Босфор.

В кінці вересня генеральний прокурор України Юрій Луценко під час зустрічі в Анкарі з керівництвом міністерства юстиції Туреччини передав турецькій стороні перелік суден, які заходять в закриті порти окупованого Криму.