«Суд» у Криму на два місяці заарештував шістьох кримських татар

Новини

«Київський райсуд» окупованого Сімферополя 12 жовтня обрав запобіжний захід раніше затриманим шести жителям Бахчисарая у вигляді утримання під вартою строком на два місяці.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на «Кримську правозахисну групу».

За інформацією адвоката Джеміля Темішева, «суд» окупантів не задовольнив клопотання захисту обрати для затриманих більш м’який запобіжний захід у вигляді домашнього арешту.

У свою чергу, адвокат Олексій Ладин повідомив суду про те, що у його підзахисного Сервера Зекірьяева 12 дітей, двоє з яких мають інвалідність, і вагітна дружина, але суд все одно ухвалив заарештувати його, відзначають правозахисники.

«За інформацією одного з кримчан, який був присутній на судових засіданнях, затриманих з 11 години ранку до початку засідань тримали в машині в наручниках і з мішками на голові, їм не дозволяли розмовляти, не давали сходити в туалет», – йдеться в повідомленні.

Адвокат Едем Семедляев заявив про те, що захист буде подавати апеляції на рішення «Київського суду».

Нагадаємо, що в Бахчисараї, 11 жовтня співробітники ФСБ Росії провели обшуки в будинках кримських татар. В результаті було затримано шістьох кримчан: Сервер Зекірьяев, Сейран Салієв, Марлен Асанов, Тимур Ібрагімов, Мемет Бєлялов і Ернест Аметов.

Прес-служба ФСБ заявила про те, що в Криму «припинили діяльність осередку послідовників» Хізб ут-Тахрір «і назвала обшуки в Бахчисараї слідчими діями.

Нагадаємо, список кримського громадського фонду «Бизим балалар» ( «Наші діти»), який надає допомогу дітям з сімей кримських політичних в’язнів, поповнився до 100 чоловік. Останній арешт шістьох мусульман додав до списку 27 дітей. Все це діти до 18 років, вони залишилися без уваги і турботи батьків, заарештованих ФСБ з політичних мотивів.