СБУ переслідує активістів у Львові, копіюючи методи ФСБ з фабрикації справ у Криму – правозахисники

Новини

СБУ, яка затримала 12 жовтня у Львові членів організації «Автономний опір», в тому числі кримчан Дениса Мацола та Дмитра Осадчука, які вимушено залишили Крим, оскільки активно виступали проти російської окупації, копіює методи ФСБ з фабрикації кримінальних справ проти неугодних окупантам проукраїнських і кримськотатарських активістів.

Про це написала на своїй сторінці в Facebook керівник Кримської правозахисної групи (КПГ) Ольга Скрипник, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

«Шок в тому, що звинувачення, озвучені СБУ, просто під копірку з обвинувачень, які зазвичай інкримінує ФСБ проукраїнським активістам в Криму. Особливо, така ж маячня, коли якесь «комплексне експертно-лінгвістічне дослідження» лежить в основі звинувачень нібито в насильницькому поваленні влади. Також на основі якихось там експертиз виносилися вироки кримським політв’язням як Ільмі Умеров або Микола Семена, коли якийсь експерт / лінгвіст / перекладач нібито визначив у висловлюваннях заклики до порушення територіальної цілісності РФ», – зазначила правозахисниця.

Вона також звернула увагу, що в «повідомленні» СБУ про затримання у Львові «угруповання, яке влаштовувало проплачені провокації», використовується «такий же стиль і подача матеріалу як в кремлівських ЗМІ, в стилі Кисельов-Соловйов, суцільна мова ворожнечі і порушення презумпції невинуватості».

«Для мене і моїх колег з Кримської правозахисної групи читати такі звинувачення українських органів – взагалі шок. Ми кожен день працюємо зі збору доказів російської агресії в Криму, порушення прав людини стосовно кримчан, російських розправах над активістами, політв’язнів, яких Росія незаконно посадила за грати за сфабрикованими справами», – зазначила Скрипник.

При цьому, вказала вона, СБУ не наводить ніяких конкретних прикладів і фактів власне «злочинної діяльності» затриманих активістів «Автономного опору».

«Ця ситуація говорить про те, що якщо Україна і копіює «кращі практики», то поки це кращі практики Росії по знищенню громадянського суспільства і свободи слова. Що сьогоднішні обшуки, що президентські «антикорупційні законопроекти» щодо обмеження роботи громадських організацій», – підкреслила керівник КПГ.

У свою чергу експерт КПГ Ірина Сєдова нагадала, що і Денис Мацола та Дмитро Осадчук, фігурують в списках, складених ФСБ на всіх учасників кримського Євромайдану.

«Тут нагадали про списки, складені ФСБшниками на всіх учасників кримського Єєвромайдану. Так ось затримані вчора у Львові СБУшниками кримчани там є. А ще там є Ахтем Чийгоз і Олександр Костенко (політв’язні РФ, якщо хто забув). І взагалі в цих списках повно людей … Так що львівське СБУ тепер ці списки візьме на озброєння? І всіх активістів, які незгодні з беззаконням і критикують владу в Україні, до яких ще Росія не добралася, тепер буде пакувати? Нехай доведуть тепер, що вони не за завданням ФСБ це роблять», – написала Сєдова на свій сторінці в Facebook.

Як повідомлялося, 12 жовтня у Львові співробітники СБУ провели обшуки і затримали шістьох активістів організації лівих націоналістів «Автономний опір», в тому числі і кримчан Максима Осадчука та Дениса Мацола, які виїхали з Криму після російської окупації.

Напередодні затримані члени «Автономного опору» опублікували на своїх сторінках в Facebook заклик прийти 14 жовтня, коли у Львові відзначатимуть 75 річницю створення УПА, на альтернативний марш УПА. Під час таких акцій в попередні роки виникали зіткнення з представниками правих організацій.

Начальник управління СБУ у Львівській області Олександр Ткачук заявив, що затримані активісти нібито «проводять акції, які фінансуються з території Російської Федерації, тобто замовні акції». За його словами слідчі дії проводилися спецслужбою в рамках кримінального провадження, відкритого за ч.2 ст. 109 (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади) і ч. 2 ст. 110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України) Кримінального кодексу України.

До вечора 12 жовтня всіх затриманих активістів відпустили, вони мають статус свідків у кримінальному провадженні. Їм усім вручили повістки з викликом до слідчого на різні дати.