ЮНЕСКО розробляє механізм прямого моніторингу в Криму – посол України

Новини
Фото: AP

ЮНЕСКО працює над механізмом прямого моніторингу за пам’ятками світового значення в окупованому Криму, який не буде суперечити принципам територіальної цілісності України.

Про це повідомив посол України у Франції, представник України при ЮНЕСКО Олег Шамшур в ефірі Радіо Крим.Реаліі, передаєт Центр журналістських розслідувань.

«В ЮНЕСКО не приймають звіти про стан справ на об’єкті, які виходять від окупаційної влади. Організація продовжує активно не визнавати анексію Криму, за рахунок чого, втім, про реальний стан «Херсонеса Таврійського» ми судити не можемо. В історії ЮНЕСКО це перший подібний прецедент. Зараз експерти розробляють механізм прямого моніторингу в умовах окупації. Непрямого недостатньо. Сподіваємося, що незабаром це вдасться зробити», – сказав Шамшур.

Нагадаємо, 10 жовтня заступник міністра закордонних справ, представник України у Виконавчій раді ЮНЕСКО Сергій Кислиця, виступаючи на пленарному засіданні 202-ї сесії Виконавчої ради в Парижі, закликав організацію почати прямий моніторинг ситуації в окупованому Росією Криму.

11 жовтня на Виконавча рада ЮНЕСКО ухвалила рішення про продовження моніторингу ситуації Криму. Згідно з рішенням, Генеральний директор ЮНЕСКО представить чергову доповідь з даного питання на 204-й сесії виконавчої ради в квітні 2018 року.

У вересні 2017 року у ЮНЕСКО відзначили, що ситуація щодо дотримання прав людини та збереження культурних цінностей на території окупованого Росією Криму продовжує погіршуватися. При цьому кримські татари та українці залишаються найвразливішими групами населення на півострові.