Кримські татари та українці найбільше страждають від дискримінації в Криму – ЮНЕСКО

Новини
Фото: AP

В ЮНЕСКО відзначають, що ситуація щодо дотримання прав людини та збереження культурних цінностей на території окупованого Росією Криму продовжує погіршуватися. При цьому кримські татари та українці залишаються найвразливішими групами населення на півострові.

Про це йдеться у звіті ЮНЕСКО за січень-червень 2017 року, повідомляє Центр журналістських розслідувань з посилання на інформацію міністерства з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України (МинТОТ).

В документі зазначається, що РФ проводить в Криму систематичну політику маргіналізації та переслідування осіб, які виступають проти окупації, називаючи їх екстремістами. Росія також використовує репресивні методи державного апарату: неправомірно застосовує кримінальне та адміністративне законодавство, фальшиві обвинувачення, переслідування та примушення з боку правоохоронних органів, пропагандистський тиск проурядових ЗМІ.

В звіті вказується, що найбільш вразливими групами населення в Криму, які страждають від порушень прав людини в результаті політики нетерпимості та дискримінації, яку проводить окупаційна влада за ознакою національності та релігії, залишаються кримські татари та українці. Особливе занепокоєння викликає ситуація в таких сферах, як: свобода вираження думки, совісті та релігії, право на мирні зібрання, свобода ЗМІ та доступу до інформації, право на справедливий судовий розгляд та використання засобів захисту, право на отримання освіти рідною мовою, мовні та культурні права.

Також окупаційна влада жорстко обмежує свободу ЗМІ, українські телеканали заміняються телеканалами РФ, медіа кримськотатарською мовою закриваються, а журналісти потерпають від погроз, залякувань та переслідувань.

Крім того, освіта кримськотатарською та українською мовами витискається російськомовним навчанням, а на керівництво шкіл, вчителів, батьків та дітей здійснюється тиск, аби припинити викладання цих мов. Це призводить до суттєвого обмеження присутності кримськотатарської та української культури на півострові.

У звіті також йдеться про те, що обсяги та активність незаконного переміщення українських культурних цінностей з території Криму до Росії суттєво зросли.

«За відсутності зовнішнього моніторингу та контролю незаконне переміщення культурних цінностей з кримських музеїв з метою організації виставок, набуває все більш серйозних масштабів. Створена державою-окупантом атмосфера безкарності та повної відсутності транспарентності призводить до зростання випадків порушення прав людини в Криму та позбавлення населення півострова цінностей, які пропагує ЮНЕСКО», – говориться у тексті документу.

Доповідь базується на інформації Секретаріату ЮНЕСКО, а також матеріалах української сторони та інституційних партнерів Організації – Управління Верховного комісара ООН з прав людини, Представника з питань свободи ЗМІ ОБСЄ, Міжнародної ради з охорони пам’яток та історичних місць (ІКОМОС), «Amnesty International».