На Мальті вбита журналістка, яка проводила розслідування по «Панамським документам»

Новини
Журналістка Дафна Каруана Галіція Фото: Reuters

На Мальті ввечері 16 жовтня в результаті вибуху автомобіля загинула відома журналістка Дафна Каруана Галіція, яка займалася розслідуванням корупційних справ після публікації «Панамських документів» (Panama Papers).

Про це повідомляє агентство Reuters з посиланням на поліцію Мальти, передає Центр журналістських розслідувань.

Автомобіль Галіції вибухнув на дорозі біля села Біднія на півночі Мальти, коли вона від’їхала недалеко від свого будинку. В результаті вибуху 53-річна журналістка загинула на місці.

Галіція була одним з найвідоміших розслідувачів корупційних справ. Вона публікувала в своєму блозі викривальні матеріали щодо посадових осіб та політиків Мальти. Зокрема, вона звинувачувала в корупції сім’ю мальтійського прем’єр-міністра Джозефа Мускати на підставі «Панамських документів».

«Усюди шахраї, куди не подивишся сьогодні. Ситуація відчайдушна», – написала Галіція в блозі всього за півгодини до своєї загибелі. За даними місцевих ЗМІ, два тижні тому вона повідомила поліції, що отримує погрози.

Підірваний автомбіль Дафни Каруани Галіції Фото: Reuters

Прем’єр-міністр Мальти, незважаючи на опубліковані журналісткою щодо нього матеріали, засудив її вбивство, назвавши його «варварським нападом на свободу преси». Він заявив, ФБР США погодилося допомогти місцевій поліції розслідувати вбивство і якомога швидше відправити на острів своїх експертів.

«Я не заспокоюсь, допоки не побачу справедливість в цій справі», – сказав Мускат в заяві, закликаючи до національної єдності.

Співчуття у зв’язку із загибеллю колеги висловив журналіст програми Слідство.Інфо Дмитро Гнап, який також брав участь у розслідуванні в рамках проекту Panama Papers.

«Сьогодні вбили нашу колегу з Мальти – Дафну Каруану Галісію. Вийшла з будинку, сіла в машину, трохи проїхала. Далі – вибух такий, що шансів вижити не було. Дафна викривала корумпованих політиків у себе в країні. Брала участь в міжнародному проекті Panama Papers. Мальта – тихий європейський острівець. Та при цьому, відомий офшорний прихисток для покидьків всіх сортів. Особливо з колишніх радянських країн. Два тижні тому Дафна поскаржилась в поліцію, що їй погрожують… Світла пам’ять сміливій людині», – написав Гнап на своїй сторінці у Facebook.

Як повідомлялося, 3 квітня 2016 року міжнародний консорціум журналістів-розслідувачів (ICIJ) і Центр по дослідженню корупції і організованої злочинності (OCCRP), в розпорядженні яких виявилися документи панамської юридичної компанії Mossack Fonseca, оприлюднили доповідь за розсекреченими офшорів 72 відомих діячів і політиків різних країн. У їх числі опинилися український президент Петро Порошенко і голова Кремля Володимир Путін.

9 травня 2016 року ICIJ оприлюднив розширену інтерактивну базу даних з інформацією про майже 320 тисячах офшорних компаній, що міститься в «Панамських документах», які «витекли» з юридичної компанії Mossack Fonseca.

У базі, опублікованій на сайті Offshore Leaks Database значаться юридичні та фізичні особи з понад 200 країн. Зокрема, в ній вказані 643 громадянина України, у яких є офшори, а також 469 офшорних компаній, зареєстрованих українцями.