Порошенко намагається затягнути створення Антикорупційного суду – учасники акції

Новини
Фото: censor.net.ua

Учасники Всеукраїнської акції «Велика політична реформа» вважають пропозицію Петра Порошенка створити міжфракційну робочу групу для напрацювання законопроекту про Антикорупційний суд способом затягнути його створення в Україні.

Про це йдеться в заяві організаторів акції в зв’язку з пропозицією президента, озвученим його представником в ВРУ Іриною Луценко, яка оприлюднена на сайті «Центру протидії корупції», повідомляє Центр журналістських розслідувань.

«Це – свідома спроба президента затягнути процес створення Антикорупційного суду на невизначений час. Відомо, що ключові рішення щодо судової реформи приймалися в Адміністрації президента, тому розробка законопроекту в парламенті буде означати лише нескінченні дебати без участі міжнародних і вітчизняних експертів, представників громадськості та донорської спільноти», – вважають учасники акції за політичну реформу.

На думку антікоррупціоннеров, робоча група в Раді за участю всіх фракцій – це класичний спосіб «заговорити» тему і відкласти підготовку законопроекту про антикорупційне суд в «довгий ящик».

«Ніщо не заважає президенту, якщо він щирий у намірі створити Антикорупційний суд, подати власний законопроект до парламенту і працювати над узгодженням позицій фракцій при підготовці законопроекту до другого читання», – вважають активісти.

Вони нагадали, що саме так президент організував підготовку змін до процесуальних кодексів, які були потрібні йому для продовження судової реформи і запуску роботи нового Верховного Суду.

«Венеціанська комісія дала дуже чіткі рекомендації по структурі антикорупційного суду і відбору антикорупційних суддів при вирішальній участі міжнародних донорів. Більш того, Комісія рекомендувала взяти за основу ключові норми вже зареєстрованого в парламенті проекту закону про антикорупційні судах №6011», – вказується в заяві.

Антикорупціонери впевнені, що розробити президентський законопроект можна за дуже короткий термін – протягом двох тижнів. Вони нагадали, що законопроект про зняття недоторканності з народних депутатів президент вніс до парламенту як невідкладний 17 жовтня «без робочих груп і довгих консультацій».

Антикорупційна частина оргкомітету акції наполягає на своїй вимозі до президента не зволікати зі створенням антикорупційних судів і «не генерувати сценарії, які затягують створення Антикорупційного суду».

Як повідомляє видання «Українська правда», раніше представник президента в Раді Ірина Луценко, заявила на брифінгу, що Петро Порошенко закликає нардепів створити робочу групу з напрацювання законопроекту про створення Антикорупційного суду.

«Президент закликає парламент створити робочу групу і розробити законопроект, який подати на узгодження, і він його – узгоджений з усіма фракціями – внесе в парламент, визначить його як невідкладний і запропонує Верховній Раді невідкладно розглянути цей спільний законопроект», – сказала Луценко.

Як повідомлялось, 17 жовтня у Києві біля Верховної Ради проходить акція «Всеукраїнський збір» за проведення в Україні «Великої політичної реформи», учасники якої вимагають скасування депутатської недоторканності, внесення змін до виборчого законодавства, а також створення Антикорупційного суду.