Росія продовжила ще на рік термін тимчасового притулку Януковичу

Новини
Віктор Янукович і президент РФ Володимир Путін

Росія продовжила ще на рік, до 26 жовтня 2018 року, термін дії тимчасового притулку екс-президенту України Віктору Януковичу, який втік від українського правосуддя.

Про це повідомив адвокат Януковича Віталій Сердюк виданню LIGA.net, передає Центр журналістських розслідувань.

За словами адвоката, Янукович не може повернутися в Україну, оскільки, на його думку, українська влада не в змозі забезпечити йому безпеку.

Нагадаємо, 9 грудня 2016 року адвокат Віктор Сердюк передав в Генпрокуратуру України офіційне повідомлення про надання екс-президенту-втікачу Віктору Януковичу тимчасового притулку в Росії.

Згідно з документом, свідоцтво про надання тимчасового притулку на території РФ було видано екс-президенту Управлінням ФМС Росії по Ростовській області 26 листопада 2015 року на один рік. Потім термін його дії був продовжений ще на рік – до листопада 2017 року. У ньому зазначено, що Віктор Янукович поставлений на облік в Радянському районі Ростова-на-Дону.

29 червня 2017 року Оболонський районний суд Києва дозволив заочне засудження екс-президента Януковича, якого звинувачують у державній зраді. Він обвинувачується в Україні в скоєнні злочинів, передбачених ч.5 ст.27 (мова йде про пособника як одну з категорій співучасника злочину), ч.3 ст.110 (посягання на територіальну цілісність і недоторканність України, що призвело до загибелі людей або інших тяжких наслідків; передбачає позбавлення волі на термін від 7 до 12 років), ч.1 ст.111 (державна зрада, передбачає позбавлення волі на термін від 10 до 15 років), ч.2 ст.437 (ведення агресивної війни або агресивних воєнних дій, передбачає позбавлення волі на термін від 10 до 15 років) КК України.

7 липня Віктор Янукович, який втік до Росії, відмовився брати участь в судовому процесі за звинуваченням його в державній зраді і відкликав з суду своїх адвокатів. Оболонський райсуд постанови назначити йому державного адвоката.