Рада направила до КСУ законопроекти про скасування депутатської недоторканності

Новини

Верховна Рада направила до Конституційного Суду України (КСУ) для отримання висновку про відповідність Основному закону законопроекти про скасування депутатської недоторканності: запропонований президентом №6773 і групою народних депутатів №6773.

За відповідні постанови в четвер, 19 жовтня, в залі парламенту проголосували відповідно 336 і 328 нардепів, повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на агентство Укрінформ.

Президентським законопроектом пропонується викласти статтю 80 Конституції в новій редакції, що скасовує положення, згідно з якими народним депутатам України гарантується депутатська недоторканність і вони не можуть без згоди Верховної Ради притягатись до кримінальної відповідальності. Разом з тим пропонується зберегти «індемнітет» – народні депутати не несуть юридичної відповідальності за результати голосування або висловлювання в парламенті та його органах, за винятком відповідальності за образу чи наклеп.

У разі ухвалення закон набуде чинності з 1 січня 2020 року.

Депутатським законопроектом також пропонується виключити частину першу, третю статті 80 Конституції, якими передбачені гарантії депутатської недоторканності і залишити частину 2 цієї статті щодо «індемнітета».

Разом з тим, на відміну від президентського законопроекту, проект депутатів передбачає вступ в силу закону з дня, наступного за днем його опублікування.

У разі отримання позитивного висновку Конституційного суду законопроекти будуть проголосовані на наступній сесії парламенту, яка розпочнеться взимку 2018 року. Для остаточного рішення потрібно не менше 300 голосів депутатів.

Як повідомлялося, скасування депутатської недоторканності – одна з вимог розпочатої 17 жовтня Всеукраїнської акції за «Велику політичну реформу». Також учасники акції, яка проходить під стінами Верховної Ради вимагають внесення змін до виборчого законодавства, а також створення Антикорупційного суду.