В Україні зареєстровано Духовне управління мусульман Автономної Республіки Крим

Новини
Муфтій Духовного управління мусульма АРК Айдер Рестемов Фото: qha.com.ua

Духовне управління мусульман Автономної Республіки Крим (ДУМ АРК), створене за ініціативою кримських татар, які вимушено залишили окупований Крим, офіційно зареєстровано як релігійна організація України.

Як повідомив виданню Крим.Реаліі муфтій управління, юридична реєстрація ДУМ АРК буде сприяти його міжнародному співробітництву, передає Центр журналістських розслідувань.

«Ми працювали і працюємо, вже здійснили багато проектів. Але з реєстрацією нам відкриваються нові можливості для ведення міжнародної діяльності, як юридична особа. Є можливість увійти в міжнародні ісламські організації, брати участь в міжнародних ісламських конференціях, займатися задоволенням потреб віруючих – паломництво або мале паломництво – це все господарська діяльність на міжнародному рівні, і має бути в правовому полі», – сказав Рустемов.

Нагадаємо, розташоване в Сімферополі Духовне управління мусульман Криму після анексії півострова було перереєстровано за російським законодавством як Духовне управління мусульман Криму і Севастополя (ДУМКС) і виявилося під контролем окупаційних «влади» і ФСБ РФ. Меджліс кримськотатарського народу ухвалив рішення призупинити членство в представницькому органі кримського муфтія Еміралі Аблаєва.

У січні 2016 року Уповноважений Президента України у справах кримськотатарського народу, народний депутат України Мустафа Джемілєв заявив, що на материковій Україні буде створено Кримський муфтіят з головним офісом в Києві. Він зазначив, що діючий на півострові кримський Муфтіят знаходиться «в повному підпорядкуванні окупанта» і не відображає погляди мусульман Криму.

19 листопада 2016 року з’їзд делегатів кримськотатарських мусульманських організацій, який пройшов у Києві, ухвали рішення створити на материковій Україні Духовне управління мусульман Криму. У з’їзді взяли участь представники 14 кримськотатарських мусульманських організацій України, Херсонської області, Києва, Львова та Вінниці, а також члени Меджлісу і делегати Курултаю кримськотатарського народу.

Муфтієм був обраний Айдер Рустамов, який очолює Комітет духовних цінностей мусульман при правлінні Земляцтва кримських татар Києва. Учасники з’їзду сформували Рада улемів (вчених, що володіють знаннями релігії), якиу очолив голова Асоціації мусульман України Сулейман Хайруллаєв.