США закликають РФ припинити репресії проти кримських татар в Криму

Новини
Фото: Facebook Alimdar Crimean Solidarity

США вказують, що Росія продовжує в Криму свою кампанію пригноблення і переслідування кримських татар і тих громадян, які не погоджуються з окупацією українського півострова і закликають РФ припинити репресії.

Про це в штаб-квартирі ОБСЄ у Відні заявив тимчасово повірений у справах США при Організації Гаррі Каміан, повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на агентство Укрінформ.

«Обмеження свободи висловлювань в окупованому Росією Криму є жахливими. Нас турбують повідомлення про те, що 14 жовтня відбулися незаконні затримання 49 кримських татар за одноосібні протести в містах по всьому Кримському півострову», – сказав американський дипломат.

Він зазначив, що учасники протесту виступили проти набігів російських силовіків на їх будинки в Бахчисараї.

«Ці затримання є частиною організованої кампанії пригноблення кримських татар та будь-кого іншого, хто виступає проти анексії та окупації Кримського півострова», – підкреслив Каміан.

У зв’язку з цим він виступив із закликом до Росії «припинити репресивні дії в окупованому Криму і повернути Україні контроль над півостровом».

Керівник дипломатичної місії США підкреслив, що офіційний Вашингтон «повною мірою підтримує суверенітет, незалежність і територіальну цілісність України у її міжнародно визнаних кордонах».

Він ще раз підтвердив позицію США, що санкції проти РФ, пов’язані з окупацією українського Криму, не будуть зняті, поки Росія не поверне повний контроль над півостровом Україні.

Як повідомлялося, 14 жовтня в окупованому Криму понад 100 кримських татар вийшли на одиночні пікети в різних регіонах, щоб висловити протест проти репресій російських силовиків щодо їх співвітчизників. За інформацією «МВД по Республіці Крим», 49 з них были затримані поліцейськими. Їх відвезли у відділки і відпустили ввечері після опитування.

18 жовтня в Криму почали викликати в поліцію активістів, які 14 жовтня виходили на одиночні пікети, вимагаючи припинити репресії проти кримських татар на півострові. Російські силовики шукають організаторів акцій.