На Херсонщині відкриють 204 нових фельдшерсько-акушерських пунктів

Новини

У Хесронській області відкриють 204 нових фельдшерсько-акушерських пунктів. Необхідність збільшення кількості пунктів більш ніж в півтора рази в облдержадміністрації пояснюють сусідством з окупованих Кримом, потоком переселенців і нестачею обладнаних ФАПів у селах.

Про це Центру журналістських розслідувань повідомив директор департаменту охорони здоров’я Херсонської обласної державної адміністрації Віктор Короленко.

За даними ОДА, в області діє 165 лікарняних амбулаторій та 348 фельдшерсько-акушерських пунктів ФАП). Але цього недостатньо для якісного медичного обслуговування жителів області.

За словами Віктора Короленка, зараз бракує понад 200 ФАПів, від чого страждає в першу чергу сільське населення. За останні десять років в ФАПи сільській місцевості практично не поставлялася нове обладнання і оснащені вони лише частково.

«Президентом і урядом визначено реформування сільської медицини як пріоритетний напрям в рамках проведення медичної реформи. З цією метою, а також з урахуванням того, що поруч знаходиться анексувати Крим, і багато переселенців живуть саме на території Херсонської області, об’єднаними громадами проведені підрахунки і ревізія для з’ясування стану існуючих ФАПів», – повідомив Андрій Балон, заступник голови Херсонської ОДА.

При цьому, за словами Віктора Короленка забезпеченість лікарями в медустановах області становить 68-72%.

«У нас така нестача кадрів, що ні про яке скорочення навіть мови бути не може … Більш того, з тих лікарів що зараз є – 40% пенсійного віку. А інтерни, які приїжджають, не хочуть їхати в село, бажаючи залишитися в обласному центрі або переїхати в іншу область. Тому що в селі немає інфраструктури», – повідомив Короленко.

У зв’язку з цим в департаменті охорони здоров’я області планують поліпшити технічне забезпечення фельдшерських пунктів та збільшити їх кількість ще на 204. Однак як вирішити проблему дефіциту лікарів у департаменті не знають. Рішення будуть шукати після модернізації існуючих ФАПів, заявив Короленко.

Як повідомлялося, 19 жовтня Верховна Рада України затвердила ініційовану Міністерством охорони здоров’я медичну реформу. Також був прийнятий президентський законопроект «Про підвищення доступності та якості медичного обслуговування в сільській місцевості».