Прокуратура АРК призначила експертизу для оцінки вартості захопленого в Криму держмайна – Удовиченко

Новини
Заступник прокурора АРК Олександр Удовиченко Фото: investigator.org.ua

Прокуратура АРК призначила судово-економічну експертизу, щоб встановити розмір збитку, який був заподіяний незаконним захопленням державного майна в окупованому Росією Криму. Її результати будуть використані в якості доказів, як в національних судах, так і Міжнародному кримінальному суді.

Про це заступник прокурора АРК Олександр Удовиченко заявив в ефірі програми Питання національної безпеки (телепроект Центру журналістських розслідувань, ефір Чорноморська ТРК)

«Щодо питання державної власності, яка була незаконно захоплена на території півострову, ми проводимо роботу щодо встановлення такого майна, щодо оцінки загальної вартості суми збитків, які нанесені державі Україна цими діями. Хочу повідомити, що нами в межах відповідного кримінального провадження призначено судово-економічну експертизу, яка дозволить нам повністю встановити розмір шкоди, завданої незаконним захопленням державного майна окупаційною владою», – сказав Удовиченко.

За його словами, експертиза буде проведена по всіх об’єктах держвласності України а Криму.

«За останній рік прокуратурою АРК проведена робота щодо первинної оцінки збитків, завданих незаконним захопленням об’єктів власності держави Україна. Зокрема, гільдією оцінювачів була встановлена сума збитків майже в 3 трильйони гривень. Однак, ми наполягаємо на тому, що в межах кримінального провадження повинна бути проведена відповідна експертиза, яка вже бути мати силу джерела доказу, і якою ми зможемо оперувати в суді», – зазначив заступник прокурора автономії.

При цьому він додав, що результати судово-економічної експертизи будуть також використані як докази в ході розгляду позовів України до Росії в Міжнародному кримінальному суді.

«Один з основних фундаментальних напрямків прокуратури АРК є розслідування так званих воєнних злочинів на території АРК. Зокрема нашою прокуратурою здійснюється процесуальне керівництво у кримінальному провадженні за статтею 438 Кримінального кодексу – це порушення норм та звичаїв ведення війни. Багато діянь, згідно з об’єктивної сторони цього злочину, підпадають під дію Женевської конвенції та Римського статуту. І факти, встановлені в межах цього розслідування, можуть бути скеровані до Міжнародного кримінального суду. Найближчим часом нами буде подане повідомлення до Міжнародного кримінального суду щодо злочинів, пов’язаних з власністю держави Україна та приватною власністю, захопленою на території півострову», – підкреслив Удовиченко.

Він вказав, що прокуратура АРК проводить роботу по фіксації доказів тих дій РФ в Криму, які відповідно до міжнародних нормативно-правових актів можуть відноситись до військових злочинів і підпадати під юрисдикцію Міжнародного кримінального суду.

«Зокрема, фіксуються факти незаконного захоплення власності, факти порушення прав громадян на території АРК, а це переслідування за релігійними, політичними та іншими поглядами. В тому числі, це і незаконний призов на військову службу, це незаконне переміщення осіб, які відбувають покарання, з території Криму до Російської Федерації, це вимушене переселення населення нашої держави. Це саме ті напрямки, які нами фіксуються, отримуються докази цих діянь», – сказав заступник прокурора АРК.

Він зазначив, що на основі зібраних прокуратурою автономії доказів будуть формуватися відповідні позови України до РФ для направлення до Міжнародного кримінального суду.

Нагадаємо, з березня 2014 «кримська влада» «націоналізувала» величезну кількість підприємств, заповідників, санаторіїв, винзаводів та іншого майна, що належить Україні. Серед великих «придбань» КримхлібКрименергоприватна клініка «Генезис»Укртелеком.

Також була «націоналізована» 131 компанія агропромислового комплексу, серед яких державні Інститут виноградарства і вина «Магарач» (з агрофірмою і заводами), НВАО «Масандра», до складу якого входять Головний завод і дев’ять радгоспів-заводів, і завод шампанських вин «Новий Світ». 

За підрахунками Управління Верховного комісара ООН з прав людини (УВКПЛ), Росія незаконно конфіскувала в окупованому Криму 4575 українських державних і приватних об’єктів нерухомості.