Мінфін США заборонив американським компаніям брати участь в нафтовидобувних проектах РФ

Новини
Російська нафтовидобувна стаціонарна арктична платформа «Приразломная» в Печерському морі Фото: pronedra.ru

Управління з контролю за фінансовими активами (OFAC) міністерства фінансів США заборонило американським громадянам і компаніям брати участь в проектах з видобутку нафти в Росії на глибоководному шельфі та в арктичній зоні РФ.

Відповідна директива опублікована на сайті Мінфіну США, повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на інформацію Deutsche Welle.

Документ забороняє американським громадянам і компаніям надання, вивезення або реекспорт товарів, послуг (за винятком фінансових) або технологій в підтримку розвідки або видобутку для глибоководних, арктичних шельфових або сланцевих проектів, які можуть добувати нафту в Росії або морській зоні РФ.

У своєму розпорядженні американський Мінфін посилається на постанову від 2014 року про блокування власності осіб, «які сприяють розвитку ситуації в Україні», і на заходи з протидії впливу Росії в Європі та Євразії.

Заборона буде застосовуватися щодо проектів, реалізація яких розпочнеться 29 січня 2018 року або пізніше.

Нагадаємо, в кінці вересня Мінфін США повідомив про введення нових санкцій проти енергетичного і банківського секторів економіки Росії, які були накладені за її агресію проти України. Зокрема, обмежувальні заходи, які наберуть чинності з 28 листопада 2017 року, передбачають скорочення максимального терміну ринкового фінансування російських банків, які потрапили під санкції, до 14 днів, а нафтогазових компаній – до 60 днів. Крім того, заборонено продавати нові цінні папери, випущені російськими компаніями.

Під удар нових санкції в першу чергу підпадають такі великі російські банки, як «Сбербанк», «Внешэкономбанк», «Росэксимбанк» і «ВТБ Банк», а також російські енергетичні гіганти, включаючи «Газпром», «Лукойл» і «Транснефть».