Україна закликала ЮНЕСКО активніше протидіяти порушенням міжнародного права в Криму

Новини
Фото: AP

Україна закликає ЮНЕСКО активізувати зусилля з протидії порушенням міжнародного права і прав людини в окупованому Криму.

Про це заявив в ході загальнополітичних дебатів з трибуни Генконференції ЮНЕСКО заступник міністра закордонних справ України Сергій Кислиця, повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на інформацію МЗС.

Глава української делегації закликав Організацію відігравати активнішу роль у міжнародних зусиллях проти порушень міжнародного права та прав людини в окупованому Криму, нагадавши про рішення Виконавчої Ради ЮНЕСКО «Моніторинг ситуації в Автономній Республіці Крим (Україна)».

Він підкреслив, ситуація на півострові у сферах компетенції ЮНЕСКО продовжує погіршуватись. Особливе занепокоєння викликає питання доступу до освіти українською мовою, що відображено у рішенні Міжнародного суду ООН від 19 квітня 2017 року.

«У той час як населення півострова зазнає усіх можливих утисків внаслідок окупації, культурна та природна спадщина Криму розглядається російською окупаційною владою як награбоване, а не як об’єкт історичного значення», – наголосив Кислиця.

Відзначивши прогрес у консультаціях між Україною та Секретаріатом ЮНЕСКО щодо параметрів моніторингу в окупованому Криму, заступник Міністра висловив сподівання, що нове керівництво Організації продовжить активну роботу в цьому напрямі.

39 сесія Генеральної конференції ЮНЕСКО, яка почалася 30 жовтня і триватиме до 14 листопада, має затвердити основні програми діяльності Організації на найближчі два роки, обрати нових членів Виконавчої ради і призначити нового Генерального директора ЮНЕСКО.

Нагадаємо, e вересні 2017 року у ЮНЕСКО відзначили, що ситуація щодо дотримання прав людини та збереження культурних цінностей на території окупованого Росією Криму продовжує погіршуватися. При цьому кримські татари та українці залишаються найвразливішими групами населення на півострові.

10 жовтня заступник міністра закордонних справ, представник України у Виконавчій раді ЮНЕСКО Сергій Кислиця, виступаючи на пленарному засіданні 202-ї сесії Виконавчої ради в Парижі, закликав організацію почати прямий моніторинг ситуації в окупованому Росією Криму.

11 жовтня на Виконавча рада ЮНЕСКО ухвалила рішення про продовження моніторингу ситуації Криму. Згідно з рішенням, Генеральний директор ЮНЕСКО представить чергову доповідь з даного питання на 204-й сесії виконавчої ради в квітні 2018 року.