Представник президента в Раді відреагувала на новий офшорний скандал з Порошенко

Новини

Представник президента Петра Порошенка у Верховній Раді Ірина Луценко назвала «безпідставними вигадками» матеріали журналістського розслідування, де глава держави обвинувачується в мінімізації податків.

Про це вона заявила в понеділок на засіданні погоджувальної ради парламенту, передає Центр журналістських розслідувань з посиланням на «Українську правду».

За її словами, офшорна компанія, про яку йде мова в розслідуванні, була створена виключно для передачі президентом корпорації «Рошен» в «сліпий траст».

«Щоб продати корпорацію Roshen, треба було створити міжнародну холдингову структуру. Ця структура була налаштована на те, щоб уникнути подвійного оподаткування, щоб всі податки повністю були сплачені в Україні, а не за кордоном», – підкреслила Луценко.

Вона зазначила, що такий офшор був необхідний, інакше, відповідно до Гаазької конвенції 1985 року, «Рошен» не можна було передати в довірче управління Ротшильду.

«Такі міжнародні умови», – підкреслила представник президента.

За її словами, компанії офшорного холдингу при передачі кондитерської корпорації не мали ніяких банківських рахунків.

«Будь-які заяви про порушення валютного законодавства або перерахування будь готівки з України при створенні цієї структури є безпідставними вигадками», – зазначила Луценко.

Вона закликала «дуже акуратно формулювати те, що було почуто і спотворено журналістськими розслідуваннями».

Навесні 2017 року учасники програми Міжнародного консорціуму журналістів-розслідувачів, а також Центру розслідування корупції та організованої злочинності OCCRP, які в минулому році оприлюднили проект «Панама Пейперз», отримали доступ до нових документів: нове журналістське розслідування назвали «Передайза Пейперз» або «Документи з райських островів».

У цих документах також фігурує офшор президента Петра Порошенка. Нові дані дозволили журналістам припустити, що Порошенко створив офшорну компанію не для того, щоб передати «Рошен» в «сліпий траст», а щоб мінімізувати податки.