Німецький журналіст Зайпель писав книги про Путіна за гроші олігарха Мордашова: книги зняті з продажу

Корупція
Німецький журналіст та документаліст Хуберт Зайпель і президент РФ Володимир Путін. Фото: kremlin.ru

Німецький журналіст та документаліст Хуберт Зайпель, автор двух книг-бестселлерів та фільма про президента РФ Володимира Путіна, отримав за них сотні тисяч євро з офшорів, що пов’язані з російським олігархом Алєксєєм Мордашовим.

Про це свідчить витік документів кіпрських юридичних документів у рамках міжнародного розслідувального проєкту Cyprus Confidential («Таємниці Кіпру”), пише російське видання «Важные истории», яке взяло участь у розслідуванні.

Згідно з документами, які є у розпорядженні журналістів, у 2018 році Зайпель підписав спонсорський договір на €600 тисяч. За договором ця сума виділялася на створення і популяризацію книжки про «політичний клімат у Росії». Ця книга з назвою «Влада Путіна. Навіщо Європі Росія?», опублікована 2021 року поважним гамбурзьким видавництвом Hoffmann und Campe. У підготовлених для підписання документах є рукописна позначка «аналогічно укладеному у 2013 році договору: біографія Путіна».

«Очевидно, на підготовку попередньої книги Зайпеля «Путін. Логіка влади» було укладено окрему угоду на окрему суму. Про спонсорські договори і можливий конфлікт інтересів Зайпеля читачі дізнатися не могли – у книгах про них не йшлося ні слова. Не знав про них і видавець обох бестселерів», – йдеться у відповіді Hoffmann und Campe на запит видання.

Зазначається, що спонсор ховався за компанією-пустушкою De Vere Worldwide Corporation з Британських Віргінських островів – ця компанія записана на Ігоря Воскресенського, одного з директорів «Силових машин», машинобудівного гіганта, власником якого був російський олігарх Алєксєй Мордашов.

Як свідок свій підпис на спонсорській угоді поставив Дмитро Федотов. Він співробітник Мордашова, багаторічний керівник юридичного відділу металургійного гіганта «Северсталь», що належить олігарху. Гроші на виплати Зайпелю приходили в De Vere Worldwide від офшорів, бенефіціаром яких був сам Мордашов: у 2018 і 2019 роках два офшори переказали De Vere Worldwide загалом 610 тисяч євро. Після кожного такого переказу De Vere відправляла гроші Зайпелю.

Наразі німецьке видавництво Hoffmann und Campe припинило продаж книг про Володимира Путіна журналіста Хуберта Зайпеля, повідомило агентство DPA. У компанії уточнили, що не знали про факти, викладені у розслідуванні журналістів Paper Trail Media, Der Spiegel, ZDF і «Важливих історій», що вийшло 14 листопада, у якому проаналізували витік кіпрських юридичних документів. Видавництво також допустило судовий розгляд із Зайпелем.

Алєксєй Мордашов – постійний учасник російського списку мільярдерів, який складає журнал Forbes. 2021 року олігарх навіть очолив його зі статком майже 30 млрд доларів (нинішнього року він на п’ятому місці). Його називали одним із спонсорів будівництва палацу Путіна під Геленджиком. Структурам Мордашова також належали великі пакети акцій банку «Росія» (відомого також як «банк друзів Путіна») та «Національної медіагрупи» (НМГ), яка контролює значну частину російського телемовлення та медіаринку загалом.

Після вторгнення Росії в Україну Мордашов підпав під санкції Євросоюзу та США за близькість до Путіна, його банку-гаманця та машини пропаганди. У тому ж 2022 році прессекретар «Сєвєрсталі» повідомила, що структури олігарха вийшли з капіталу і банку «Росії» і НМГ. Втім, позбутися санкцій це не допомогло: у вересні 2023 року Європейський суд вирішив, що перехід часток у банку «Росія» не підтверджується документами, а тісні зв’язки Мордашова з російським політичним керівництвом визнали такими, що не викликають сумнівів.

Нагадаємо, Мордашов продовжує володіти в Україні туристичним агентством «Tui» та компанією «Северсталь-дистрибуція». Російська корпорація «Северсталь» Алєксєя Мордашова постачала російським заводам ВПК понад десять марок сталі.

***

24 лютого 2022 року президент РФ Володимир Путін заявив про проведення «спеціальної військової операції» на окупованому Донбасі. Росія завдала ракетних ударів по території України і розпочала пряме повномасштабне вторгнення на чотирьох напрямках. Збройні сили України дають відсіч ворогові: план бліцкрігу – захопити Київ за два-три дні – провалився, російська армія відступила від столиці, зазнала нищівної поразки на Харківському напрямку, у листопаді 2022 року ЗСУ звільнили Херсон і правобережжя області. Російські військові вчиняють тисячі воєнних злочинів та злочинів проти людяності на всій території України. 

Центр журналістських розслідувань веде щоденну хроніку Війна Росії проти України на всіх майданчиках: YouTubeFacebook, TelegramTwitter