Рада схвалила в першому читанні Виборчий кодекс з виборами за відкритими списками

Новини

Верховна Рада прийняла за основу проект Виборчого кодексу групи народних депутатів, в т.ч. спікера парламенту Андрій Парубія.

Проект №3112-1 в першому читанні підтримали 226 депутатів, передає Центр журналістських розслідувань.

Проект Виборчого кодексу, внесений до Верховної Раду 2 жовтня 2015 року, передбачає пропорційну виборчу систему з відкритими списками при виборах народних депутатів України.

Аналогічну виборчу систему пропонується застосовувати також на виборах депутатів, обласних рад, а також міських рад міст, в яких кількість виборців перевищує 90 тис. Осіб. На виборах мерів таких міст пропонується застосувати виборчу систему абсолютної більшості.

Нагадаємо, що діюча на сьогодні в Україні змішана (точніше – комбінована, або паралельна) виборча система застосовувалася на парламентських виборах в 1998-му, 2002-му, 2012-му і 2014-му і передбачає об’єднання мажоритарної виборчої системи з голосуванням в одномандатних округах (225 мандатів) з пропорційною виборчою системою з голосуванням в єдиному загальнодержавному окрузі за жорсткі (закриті) виборчі списки (225 мандатів).

При цьому право брати участь у розподілі мандатів в загальнодержавному окрузі отримують лише партії, які зуміли подолати 5-відсотковий виборчий бар’єр.