Комітет Генасамблеї ООН у вівторок розгляне оновлену резолюцію по Криму – Джемілєв

Новини
Уповноважений Президента України у справах кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв Фото: Reuters

Оновлена резолюція з прав людини в окупованому Росією Криму у вівторок, 14 листопада, буде розглянута в рамках Третього комітету Генеральної Асамблеї ООН.

Про це виданню Крим.Реалії повідомив Уповноважений Президента України у справах кримськотатарського народу Мустафа Джемілєв, який 13 листопада вирушив до Нью-Йорка, передає Центр журналістських розслідувань.

«У резолюції йдеться про грубі порушення прав людини на окупованій території, на цей раз вона досить різка, там речі названі своїми іменами. Очікується, що у нас буде менше голосів, але для нас головне, щоб документ пройшов. Я думаю, документ все ж пройде, там в числі співавторів близько 30 держав – Євросоюзу, Канада, США», – сказав Джемілєв.

Він також зазначив, що крім засідання комітету, запланований ряд заходів, в тому числі і з іноземними журналістами.

У жовтні Україна внесла до секретаріату Третього комітету Генасамблеї ООН, який займається соціальними, гуманітарними та культурними питаннями, оновлену резолюцію з прав людини в Криму. У разі успіху розгляду, документ винесуть на Генасамблею ООН.

У новому документі міститься вимога до Росії виконати тимчасові заходи наказу Міжнародного суду ООН про скасування заборони діяльності Меджлісу кримськотатарського народу і забезпечити навчання українською і кримськотатарською мовами в Криму.

Як повідомлялося, з 25 жовтня українські та міжнародні правозахисники працювали над проектом нової резолюції ООН про права людини в Криму, для чого проводии в Нью-Йорку зустрічі і консультації з представництвами різних країн в ООН

Керівник Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник повідомила, що в проекті нової резолюції Генасамблеї ООН «Ситуація з правами людини в АРК і місті Севастополь (Україна)» є посилання на рішення Міжнародного суду ООН з дискримінації українців і кримських татар, яке Росія не виконала, і пункти про незаконний призов в армію РФ і порушення прав власності.

Також в проекті резолюції Україна як держава зобов’язується зберігати всі можливі зв’язки зі своїми громадянами, які проживають на окупованому півострові, забезпечуючи дотримання їх прав на вільній території. Відповідальність за те, що відбувається в анексованому Криму, лежить на РФ, яка його окупувала.