РФ посилила переслідування кримських татар в окупованому Криму – Human Rights Watch

Новини
Фото: Facebook Заир Смедля

Міжнародна правозахисна організація Human Rights Watch вказуэ, що російська влада в окупованому Криму посилила переслідування кримських татар з очевидною метою повністю придушити інакомислення на півострові.

Про це йдеться в звіті правозахисної організації, опублікованому у вівторок, 14 листопада, передає Центр журналістських розслідувань.

«Російська влада в Криму постійно переслідує кримських татар за їхню гучну опозицію до російської окупації з моменту її початку в 2014 році. Вона (влада – ред.) зображує політично активних кримських татар як екстремістів та терористів, змусила багатьох до втечі і створила умови, щоб ті, хто вирішив залишитися, ніколи не почували себе вільними висловлювати їхні думки», – заявив директор Human Rights Watch по країнам Європи і Центральної Азії Х’ю Вільямсон.

Як вказують правозахисники, з початку окупації Криму «російська влада і їх довірені особи піддали представників кримськотатарського народу і їх прихильників, в тому числі журналістів, блогерів, активістів та інших людей, переслідуванням, залякуванням, погрозам, нав’язливим і незаконним обшукам їхніх будинків, фізичним нападам і примусовим зникненням».

У Human Rights Watch також відзначають, що подані російській владі скарги не розслідуються ефективно. При цьому Росія заборонила кримськотатарські ЗМІ, які критикували її дії в Криму, а також діяльність Меджлісу кримскотатрского народу.

У жовтні 2017 року міжнародні правозахисники зафіксували на півострові кримінальне переслідування за сепаратизм проти кримських татар, які критикували дії Росії в Криму, а також нові і триваючі необгрунтовані звинувачення в тероризмі. В організації вказують на арешти і штрафи для кримських татар, які мирно організували одиночні пікети на знак протесту проти арештів і переслідування своїх співвітчизників, хоча такі пікети дозволені російським законодавством, яке де-факто діє в Криму.

У Human Rights Watch нагадали, що з початку 2015 року російська влада заарештувала щонайменше 26 осіб за звинуваченням у причетності до ісламістського руху «Хізб ут-Тахрір», який заборонений в Росії з 2003 року, але є легальним як в Україні, так і в більшості країн Європи.

Також правозахисники нагадали про обшуки і затримання ФСБ кримських татар в Ялті в лютому 2016 року, викрадення й катування кримського татарина Рената Параламова у вересні 2017 року, а також про обшуки і затримання кримських татар в Бахчисараї 11 жовтня 2017 року.

Правозахисна організація наполягає на тому, що Росія зобов’язана поважати права жителів окупованого Криму, в тому числі свободу їх переконань, зібрань і релігії.

«Дії Росії проти кримських татар, які Human Rights Watch зафіксували, порушують ці права і в цілому можуть вважатися політикою переслідування кримських татар», – йдеться в звіті.

Правозахисники відзначають, що Росія «як держава-окупант» повинна «поважати закони, які діяли в Криму на момент початку окупації». «Однак Росія відмовляється від статусу держави-окупанта і застосовує свої федеральні закони в Криму, включаючи криміналізацію діяльності, яка раніше на півострові не визнавалася кримінальної», – вказують у Human Rights Watch.

Як повідомлялося, в жовтні 2017 року тимчасовий повірений у справах США при ОБСЄ Гаррі Каміяy заявив, що Росія продовжує в Криму свою кампанію придушення і переслідування кримських татар і тих громадян, хто не згоден з окупацією українського півострова і закликав РФ припинити репресії.