У НАЗК фальсифікуються перевірки е-декларацій – співробітник Агентства

Новини
Ганна Соломатіна Фото: Youtube Ukraine Crisis Media Center

Керівник департаменту фінансового контролю і моніторингу способу життя Національного агентства із запобіганнф корупції (НАЗК) Анна Соломатіна стверджує, що перевірки е-декларацій чиновників фальсифікуються і просить антикорупційні органи розслідувати факти неправомірних дій, а главу НАЗК Наталю Корчак відсторонити від виконання обов’язків на час розслідування.

Про це Соломатіна заявила 14 листопада на брифінгу в Києві за участю народних депутатів Мустафи Найєма, Віктора Чумака та Світлани Заліщук, передає Центр журналістських расслдедованій, з посиланням на агентство Інтерфакс-Україна.

«Насправді е-декларування використовується для покривання чиновників, лояльних до влади, розправи над неугодними і з метою особистого збагачення глави НАЗК і членів НАЗК», – сказала Соломатіна, додавши, що результати перевірок «фальсифікуються так, як це необхідно керівництву НАЗК» .

Вона повідомила, що факти неправомірних дій керівництва НАЗК були передані в антикорупційні органи.

Соломатіна вказала, що зверталася з інформацією про неправомірні дії керівництва НАЗК в Генпрокуратуру, проте належної реакції не було. «Я передала пакет документів про факти корупції в НАЗК в Генеральну прокуратуру України, але з невідомих мені причин вони були вилучені і повернені мені назад в НАЗК без розгляду. Тому я змушена була звернутися із заявою в Національне антикорупційне бюро. Я передала детективам НАБУ всі матеріали і дала свідчення », – розповіла вона.

Соломатіна підкреслила, що, побоюючись повторення ситуації з поверненням матеріалів і в цей раз, вона прийняла рішення звернутися до ряду народних депутатів і оприлюднити цю інформацію.

«НАЗК не є самостійним органом, а повністю контролюється владою. Мене особисто з двома колегами викликав до Адміністрації президента так званий «куратор НАЗК» у вересні цього року і пропонував, щоб усі проекти рішень, які будуть винесені на засідання НАЗК, в першу чергу, розглядалися в Адміністрації президента, а потім вже на засіданнях НАЗК. Я відмовилася від цієї пропозиції … після цього 25 вересня глава НАЗК одноосібно, без узгодження з членами НАЗК підписала незаконний наказ, яким зробила мій департамент підконтрольним лояльній до себе людині. З тих пір документи мого департаменту повинні були бути завізовані цим «контролером»», – розповіла Соломатіна.

У зв’язку з цим вона написала заяву про звільнення. Також заяви про звільнення з займаних посад написали ще кілька людей, в тому числі керівники інших департаментів НАЗК.

За словами Соломатіної, в даний час вона на лікарняному, але їй відомо, що вже підготовлений наказ про її звільнення.

«Голова та члени НАЗК займаються фальсифікацією результатів спеціальних і повних перевірок. Особисто я отримала від глави НАЗК незаконні вказівки щодо повних перевірок окремих народних депутатів, щоб результати були «без порушень». Я відмовилася від цього», – додала Соломатіна.

«За результатами внутрішньої перевірки мені стало відомо, що комісії відмовили в спецперевірці кандидатів на посади суддів Верховного суду», – повідомила керівник департаменту.

За її словами, Корчак не підписувала рішення про проведення спецперевірок з січня 2017 року – їх було близько 4 тисяч.

«Повна перевірка депутатів і міністрів, яка повинна була завершитися ще в травні … на жаль, ці перевірки навіть не починалися. Жодного запиту до компетентних органів щодо цих суб’єктів декларування не було направлено. Відповідальність за це несе особисто голова НАЗК Корчак», – підкреслила Соломатіна.

Вона додала, що з 1,5 млн. декларацій, які в даний час є в системі, перевірена лише 91 декларація.

Як повідомлялося, 14 листопада за участю нардепів в Києві пройшов брифінг, на якому були озвучені факти зловживань і корупції в НАЗК, члени якого покривають зловживання вищих чиновників України.