НАБУ затримала восьмого підозрюваного в розкраданні коштів проекту «Стіна»

Новини
Фото: Facebook Lena Sotnyk

Детективи НАБУ провели ряд обшуків і затримали восьмого фігуранта справи про розкрадання коштів, виділених на проект «Стіна», який підозрюється в пособництві в заволодінні коштів чиновниками Держприкордонслужби України та керівниками підприємств-генпідрядників.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на інформацію прес-службиу НАБУ.

«Детективи Національного антикорупційного бюро України під процесуальним керівництвом прокурорів Спеціалізованої антикорупційної прокуратури здійснили низку обшуків, за результатами яких затримали особу, ймовірно задіяну у корупційній схемі з заволодіння коштами державного бюджету України, виділеними для інженерно-технічного облаштування українсько-російського державного кордону, територій, прилеглих до зони проведення АТО в особливо великих розмірах – так званий проект «Стіна»», – йдеться в повідомленні.

За даними слідства, ця особа виступила пособником в заволодінні бюджетними коштами посадовими особами Державної прикордонної служби України та керівниками підприємств-генпідрядників.

«Зокрема, як встановили детективи НАБУ, затриманий організував придбання підприємства з ознаками фіктивності та впродовж 2015–2016 років забезпечував через нього переведення у готівку безготівкових коштів, що надходили від генеральних підрядників, залучених службовими особами ДПСУ для здійснення заходів з інженерно-технічного облаштування кордону. Всього, відповідно до даних слідства, за участю цього підприємства конвертовано у готівку понад 10 млн грн, виділених для інженерно-технічного облаштування кордону, якими у подальшому заволоділи учасники злочинної схеми», – відзначили в НАБУ.

Із затриманим проводяться слідчі дії, вирішується питання повідомлення йому про підозру, а також обрання запобіжного заходу.

Крім того, за результатами проведених обшуків детективи НАБУ вилучили понад 40 печаток підприємств з ознаками фіктивності, в тому числі і тих, які були задіяні в злочинній схемі заволодіння бюджетними коштами, а також кілька сотень тисяч готівки.

У Бюро нагадали, що розслідування у кримінальному провадженні за фактом розтрати коштів держбюджету під час реалізації проекту «Стіна» детективи НАБУ здійснюють з березня 2016 року. Попередня кваліфікація – ч.5 ст.191, ч.2 ст.364, ч.2 ст.366 та ч.2 ст.210 КК України. За версією слідства, внаслідок злочинних дій інтересам держави завдано збитків у розмірі понад 16 млн грн. Наразі семеро учасників розтрати коштів проекту «Стіна» арештовані, сумарний розмір визначених судом застав – 25,5 млн грн.

У серпні 2017 року Солом’янський суд Києва заарештував сімох фігурантів справи про розкрадання коштів проекту «Стіна» з альтернативою застави.

Реалізація проекту «Стіна» стартувала восени 2014 року. «Стіна» представляє собою оборонну споруду на кордоні з Російською Федерацією. Завершити проект, який обійдеться Україні в 8 млрд гривень, планується в 2018 році.