Затриманого в Мінську журналіста Шаройко відвідав консул України – глава НСЖУ

Новини
Павло Шаройко Фото: Facebook

Затриманого в Мінську співробітниками КДБ Білорусі власного кореспондента UA:Українське радіо Павла Шаройко, якого звинуватили в нібито «шпигунство», відвідав консул України.

Про це повідомив голова Національної спілки журналістів України (НСЖУ) Сергій Томіленко в ефірі телеканалу «112 Україна», передає Центр журналістських розслідувань.

«Наскільки нам відомо, консул України відвідав Павла і є певний непублічний збір інформації», – сказав Томіленко.

Глава НСЖУ повідомив подробиці затримання Шаройко на своїй сторінці в Facebook.

«Українського журналіста Павла Шаройка було затримано у Мінську 25 жовтня. Того ж дня у квартирі, де Павло мешкає з родиною – дружиною Оленою та донькою – було проведено обшук. Затримання (арешт) проведено КДБ Білорусі. Павло має лише! державного адвоката. Тобто наданого білоруською владою! Про залучення іншого адвоката Посольством України в РБ нічого не відомо. З родиною Павло спілкується листами. Перший прийшов до дружини поштою аж через півтора тижні», – написав Томіленко.

Він також запропонував об’єднати зусилля Українського радіо (Національної суспільної телерадіокомпанії України), де Шаройко працює штатним кореспондентом, і МЗС України для залучення до захисту журналіста незалежного кваліфікованого адвоката.

«Національний союз журналістів України продовжує вимагати від білоруської влади негайного звільнення нашого колеги», – додав Томіленко.

Посол України в Білорусі Ігор Кизим у коментарі Радіо Свобода повідомив, що посольство України направило до МЗС Білорусі ноту з приводу затримання Шаройка.

Він зазначив, що посольство «розбирається в цій ситуації». «Питання під нашим контролем», – сказав Кизим.

МЗС Білорусі поки не коментує інформацію про затримання українського журналіста.

Як повідомлялось, 25 жовтня 2017 року в Білорусі був затриманий власний кореспондент UA:Українське радіо, громадянин України Павло Шаройко, якого білоруська влада звинувачую в нібито «шпигунстві».