Головного фіскала Миколаївщини та керівника Херсонської митниці підозрюють в участі у схемі фіктивного експорту

Новини

Слідчим відділом прокуратури Херсонської області здійснюється досудове слідство у кримінальному провадженні, відкритому за ч.2 ст.364 КК України, фігурантами якого є виконуючі обов’язки начальника ГУ ДФС у Миколаївській області та в.о. начальника Херсонської митниці. Їх підозрюють у фіктивному оформленні експортного вантажу, збитки від якого через несплату акцизу і ПДВ оцінюються у 30 млн. грн.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на дані судової справи, опубліковані у Єдиному державному реєстрі судових рішень.

«Під час досудового слідства встановлено, що службові особи Херсонської митниці ДФС зловживаючи службовим становищем, умисно, з метою одержання неправомірної вигоди у сумі, що перевищує 250 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян, використовуючи службове становище всупереч інтересам служби, вступивши у злочинну змову з службовими особами ТОВ «Трейд-НК», а також зі службовими особами Херсонського державного заводу «Паллада», – йдеться в ухвалі Херсонського міського суду Херсонської області. 

За версією слідства, мала місце злочинна схема фіктивного експорту. ТОВ «Трейд-НК», власником та кінцевим бенефіціарієм якого є Ігор Кордюков, має нафтобазу і причал на митному ліцензійному складі ТОВ «Мажестік» у порту Миколаєва. Туди в кінці серпня причалив танкер «Fenix Oil» (власник Incom Trade LTD, прапор Танзанії) з дизельним паливом у кількості 4000 тонн на борту. Судно йшло у напрямку порту Бургас (Болгарія) через Україну. Однак до пункту призначення дизпаливо не довезли.

Слідство підозрює, що у серпні 2017 року власник ТОВ «Трейд-НК», вступивши у злочинну змову з в.о. начальника ГУ ДФС у Миколаївській області, використовуючи фіктивні документи, вивіз автомобілями (бензовозами) вказані нафтопродукти з митного складу та реалізував їх за готівкові кошти місцевим трейдерам для подальшого продажу у роздрібній мережі.

Потім судно «Fenix Oil» зайшло у порт Херсон і стало під завантаження дизельного палива в пункті контролю ХДЗ «Паллада» митного посту «Херсон-порт» Херсонської митниці ДФС. На той час бензовози, найняті «Трейд-НК», нібито перевезли трасою Миколаєв-Херсон «злиту» частину транзитного вантажу, аби повернути його в трюм танкера. Згідно митних документів, вказані у вантажно-митних деклараціях автомобілі з дизельним паливом прибули до пункту контролю «ХДЗ «Паллада», про що службовими особами Херсонської митниці було здійснено відмітку у Єдиній автоматизованій інформаційній системі.

Але в реальності, стверджують слідчі, все виглядало інакше. Жодного найнятого «Трейд-НК» бензовоза на територію «Паллади» не заходило. Таким чином, говориться у матеріалах судової справи, «Трейд-НК» уникнуло сплати акцизу і ПДВ на суму близько 30 млн гривень. 

8 листопада Херсонський міський суд Херсонської області наклав арешт на майно, яке було вилучено у приміщенні ТОВ «Трейд-НК» у м. Миколаїв, зокрема, 1 558 269 гривень та 1750 доларів США. Танкер «Fenix Oil» стоїть на якорі в Чорному морі у нейтральних водах.

Нагадаємо, що кримінальне правопорушення, передбачене ч.2 ст.364 КК України – зловживання владою або службовим становищем, – карається позбавленням волі на строк від трьох до шести років з позбавленням права обіймати певні посади чи займатися певною діяльністю на строк до трьох років, зі штрафом від п’ятисот до однієї тисячі неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.