Затримані в Криму активісти вимагали від громадянина Туреччини повернути вкрадені гроші – Джелялов

Новини

Громадянин Туреччини, в зв’язку з яким 23 листопада затримали групу кримськотатарських активістів, вкрав гроші сім’ї ветерана кримськотатарського національного руху Веджіє Кашка.

Активісти намагалися повернути гроші, розповів активіст кримськотатарського національного руху Наріман Джелялов, передає Центр журналістських розслідувань з посиланням на Крим.Реаліі

«Громадянин Туреччини Юсуф Аїта є аферистом, він втерся в довіру до однієї відомої кримськотатарської сім’ї (ветерана кримськотатарського національного руху Веджіє Кашка) і вкрав у неї велику суму грошей. Затримані активісти, знаючи про проблеми цієї сім’ї, намагалися переконати турка повернути гроші. У підсумку або сам турок вирішив позбутися від уваги, або силовики використовували цю ситуацію, щоб чинити тиск на цю групу активістів», – розповів Джелялов.

Раніше видання QHA повідомило ім’я громадянина Туреччини, який, за версією ФСБ, фігурує в справі затримання кримськотатарських активістів в окупованому Криму. За інформацією видання, його звуть Юсуф Айтан.

Юсуф Айтан

«Відомо, що Айтан жив разом з різними жінками і заборгував гроші кільком людям, серед яких Веджіє Кашка (ветеран національного руху померла в лікарні від перенесеного стресу, – ред.). У профілі Айтана вказується, що родом він з міста Самсун, що на чорноморському узбережжі Туреччини. Чоловік закінчив Донецький Національний університет. Останнє оновлення на сторінці турка зафіксовано 30 вересня цього року. на сторінці Айтана є кілька фотографій з дитиною і жінкою», – пише видання.

Як повідомив глава Меджлісу кримськотатарського народу, народний депутат Рефат Чубаров, окупанти цинічно вдаються до ними ж зрежисованим постановок, щоб очорнити Меджліс кримськотатарського народу і репресувати активістів національного руху.

Нагадаємо, сьогодні в Криму стало відомо про проведення обшуків і затримання кількох кримськотатарських актівістов.ФСБ назвала їх «членами Меджлісу», однак цю інформацію спростували журналісти і лідери Меджлісу кримськотатарського народу.

Затримані, як повідомляють російські джерела, підозрюються нібито у вимаганні грошей у громадянина Туреччини Юсуфа Айтана в особливо великому розмірі.

Сума хабара, яку вони нібито вимагали, становить 7 тисяч доларів.

Відомо про затримання Бекіра Дегерменджі, Асана Чапуха, Кязім Аметова.