Трьох українських підлітків намагалися вивезти в РФ для вилучення органів

Новини

Поліція спільно з прокуратурою викрила злочинну групу, яка вербувала українців для переправлення їх до Росії з метою трансплантації внутрішніх органів.

Про це повідомляє прес-служба Нацполіціі, передає Центр журналістських розслідувань.

Згідно з повідомленням, до складу групи входили троє молодих людей у ​​віці від 19 до 21 року. Двоє з них кияни, ще один – житель Полтавщини. Вони підозрюються в тому, що завербували трьох підлітків і одного дорослого для трансплантації внутрішніх органів.

У поліції розповіли, що на початку серпня зловмисники завербували 15-річного хлопця і дівчину. Їм пообіцяли значні суми в обмін на пересадку частини печінки. Оскільки в Україні трансплантація органів між людьми без родинних зв’язків заборонена, зловмисники намагалися переправити завербованих ними людей через кордон в Москву для проведення операції, відзначили в поліції.

За словами правоохоронців, жінці-донору зловмисники запропонували 250 000 доларів США, хоча насправді планували віддати їй не більше 10% цієї суми.

Сьогодні підозрювані були затримані. Також на центральному залізничному вокзалі Києва виявлена ​​жінка, яка прямувала в Москву на хірургічну операцію по вилученню частини печінки.

Під час обшуків за місцем проживання затриманих вилучено гроші, телефони, медична документація потенційних донорів. Також вилучено оргтехніку, з використанням якої здійснювалася листування, пошук і залучення донорів і медичних установ для проведення операцій.

За даним фактом порушено кримінальне провадження за ч. 3 ст. 149 (торгівля людьми або інша незаконна угода щодо людини) КК. Санкція статті передбачає ув’язнення на термін від 8 до 15 років з конфіскацією майна або без такої.