У Криму ховають ветерана кримськотатарського нацруху легендарну Веджіє Кашка (трансляція)

Новини
Веджіє Кашка Фото Vladlen Melnikov

У Криму проходить дженазе (похорон) ветерана кримськотатарського національного руху Веджіє Кашка. Кримські татари в окупованому Криму і в місцях проживання на материковій Україні вивішують національні прапори із жалобною стрічкою. 

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань

Веджіє Кашка, 83-річна ветеранка кримськотатарського національного руху  померла в машині “швидкої допомоги” під час облави російських силовиків на групу кримськотатарських активістів в Сімферополі.

Доля Веджіє Кашка нерозривно пов’язана з кримськотатарським національним рухом, її назвають соратницею Петра Григоренка, Андрія Сахарова, Мустафи Джемілєва.

Разом зі своїм чоловіком Бекіром, Веджіє ханим включилася в національний рух в 1950-і роки. Сім’я проживала тоді в Среднечірчікском районі Узбекистану.

У 1967 році, коли у подружжя Кашка було вже четверо синів (в 1956 році народився Амет, в 1958 – Алі, в 1960 -Ібрагім, в 1967 – Мухаммед), сім’я перебирається на Кубань, де пізніше народиться дочка Суваде.

У 1969 році сім’я Кашка переїжджає в с. Джемрек (Кизиловка) Карасубазарського (Білогірського) району.

Після смерті сина, в грудні 1973 року, сім’я потайки купила будинок в с.Учкоз (Новокльоновка) в тому ж районі, де і мешкала досі.

 

23 листопада в окупованому Сімферополі ФСБ затримала групу кримських татар, яких силовики зарахували до членів Меджлісу кримських татар. Причетність затриманих до Меджлісу спростували в представницькому органі кримськотатарського народу.

У момент затримання групи активістів стало погано ветерану кримськотатарського національного руху Веджіє Кашка, її відвезла з місця подій «швидка». Жінка померла по дорозі в лікарню.

Активіст кримськотатарського національного руху Наріман Джелял повідомив, що громадянин Туреччини, в зв’язку з яким затримали групу активістів, вкрав гроші сім’ї Веджіє Кашка.

Управління ФСБ Росії звинувачує затриманих активістів в «вимаганні в особливо великому розмірі» у громадянина Туреччини.