Правозахисники вимагають оприлюднити законопроект про реінтеграцію Донбасу і повернути його на доопрацювання

Новини
Фото: presalibera.net

Правозахисні організації вимагають оприлюднити законопроект «Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій та Луганській областях» №7163, а також повернути його до профільного комітету Ради для доопрацювання з залученням представників громадянського суспільства, правозахисних, гуманітарних організацій, агентств ООН.

Про це йдеться в зверненні правозахисних організацій, опублікованому на сайті громадської ініціативи «Восток -SOS», передає Центр журналістських розслідувань.

Автори документи нагадали, що 17 листопада члени Комітету з питань нацбезпеки і оборони на своєму черговому засіданні погодили поправки до проекту закону №7163 і рекомендували Верховній Раді в другому читанні прийняти його в цілому як закон.

При цьому до цього часу текст законопроекту не оприлюднений, а Комітет анонсує засідання для його додаткового обговорення. У той же час секретар Комітету Іван Винник заявив, що парламент розгляне законопроект вже на наступному сесійному тижні, хоча регламент роботи Ради зобов’язує опублікувати його текст не менш ніж за 10 днів до його розгляду в сесійній залі.

«Правозахисні та гуманітарні організації занепокоєні суттєвими порушеннями процедур розгляду цього надважливого для майбутнього країни документу, його утаємниченням, численними порушеннями регламенту, незалученням до процесу обговорення представників громадянського суспільства та народних депутатів України, що подавали правки до законопроекту», – йдеться у зверненні.

З огляду на суспільне значення проекту закону «Про особливості державної політики із забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій та Луганській областях», правозахисні організації вимагають від Комітету ВРУ з питань національної безпеки і оборони негайно оприлюднити текст законопроекту, запропонований до другого читання.

Крім того, правозахисники закликають Верховну Раду повернути законопроект у профільний комітет на доопрацювання з наступним поданням на повторне друге читання з метою проведення повноцінного процесу доопрацювання тексту законопроекту із залученням представників громадянського суспільства, правозахисних, гуманітарних організацій, агентств ООН.

Як повідомлялося, 6 жовтня 2017 року Верховна Рада підтримала в першому читанні запропонований президентом законопроект «Про особливості державної політики щодо забезпечення державного суверенітету України над тимчасово окупованими територіями в Донецькій і Луганській областях» №7163. Народний депутат, голова Меджлісу кримськотатарського народу Рефат Чубаров, виступаючи з трибуни Верховної Ради перед голосуванням, підтримав цей проект, але закликав у другому читанні внести в нього норми по деокупації Криму.

15 листопада на засіданні Комітету з питань нацбезпеки та оборони в проект закону про реінтеграцію окупованих районів Донбасу були включені положення про статус Криму і дату початку окупації частини території України РФ – 20 лютого 2014 року. У той же час з документу виключені не тільки згадки про Мінські угоди, а й норми, які містять відсилання до них. Також було внесено положення про верифікацію указом президента факту звільнення українських територій від окупації.

17 листопада Комітет ВРУ з питань нацбезпеки і оборони погодив всі поправки до законопроекту №7163  і рекомендував парламенту прийняти його в цілому.