Росії не вдалося запустити супутник «Метеор-М»: він впав в Атлантиці

Новини
Фото: ТАСС, Юрий Смитюк

У Росії у вівторок, 28 листопада, завершився невдачею запуск метеорологічного космічного апарату «Метеор-М 2-1», який не вийшов на заплановану сонячно-синхронну орбіту. Супутник впав в Атлантичний океан.

У державній корпорації «Роскосмос» підтвердили аварійну ситуацію на розгінному блоці «Фрегат», який повинен був вивести «Метеор-М 2-1» на планову орбіту, повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на інформацію агентства Інтерфакс.

Ракета-носій (РН) «Союз-2.1б», яка стартувала з космодрому «Восточный», вивела на низьку навколоземну орбіту супутник «Метеор-М 2-1» і ще 18 малих космічних апаратів попутного навантаження.

«В результаті роботи РН «Союз 2.1б» головний блок у складі розгінного блоку «Фрегат» і супутника «Метеор-М» був виведений на задану проміжну орбіту. Але згодом в ході першого планового сеансу зв’язку із супутником не вдалося встановити зв’язок через відсутність його на цільовий орбіті», – заявили журналістам в «Роскосмосі».

Фото: ТАСС, Юрий Смитюк

Як повідомило агентству джерело в ракетно-космічній галузі, причиною аварії супутника «Метеор-М 2-1» після запуску з космодрому «Восточный» міг стати людський чинник.

«За попередніми даними, виникла помилка в польотному завданні ракети-носія і розгінного блоку «Фрегат», в результаті чого перший імпульс був виданий не в тій орієнтації, яка необхідна, тому розгінний блок разом із супутником увійшов в атмосферу і впав в Атлантичний океан» , – сказав він.

За даними джерела, «Метеор-М 2-1» повинен був відокремитися о 9:32 мск і почати передавати телеметрію, однак вона так і не була отримана, оскільки виникла нештатна ситуація на етапі польоту розгінного блоку «Фрегат».

Ракета-носій «Союз-2» етапу 1б вперше стартувала з розташованого на Далекому Сході в Амурській області космодрому «Восточный». Перший запуск з космодрому було здійснено в квітні 2016 року ракетою носієм «Союз-2» етапу 1а. Ракети-носії «Союз-2» етапів 1а і 1б розроблені і виготовлені в Ракетно-космічному центрі (РКЦ) «Прогрес» (Самара).