В Одесу з візитом прибув ракетний есмінець США USS James E. Williams

Новини
Ракетний есмінець ВМС США USS James E. Williams в порту Одеси Фото: Facebook ВМС ЗС України

У порт Одеси в середу, 29 листопада, прибув з дружнім візитом ракетний есмінець ВМС США USS James E. Williams (DDG-95) типу «Арлі Берк».

Орієнтовно візит триватиме до 2 грудня, повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на прес-центр Командування ВМС ЗС України.

У Командуванні черговий візит американського корабля розцінюють як продовження підтримки з боку ВМС США.

«Українські ВМС активно співпрацюють з ВМС США в питаннях реформування і підготовки особового складу, ми вдячні нашим американським колегам за допомогу», – сказав перший заступник командувача ВМСУ Андрій Тарасов.

«Значення постійних контактів флотів двох країн особливо важко переоцінити на етапі відновлення спроможностей національного флоту після його передислокації на материкову частину України у 2014 році внаслідок анексії Російською Федерацією території Автономної Республіки Крим і міста Севастополя. Ми вважаємо дуже ефективною нашу співпрацю в рамках проведення двостороннього (із запрошенням до участі в ньому інших флотів) навчання серії «Сі Бриз», яке сприяє зміцненню стабільності і безпеки у регіоні Чорного моря», – додав Тарасов.

Перший заступник командувача ВМСУ також нагадав, що за останній рік відбулося близько десяти візитів кораблів ВМС США і кораблів флотів країн-партнерів в порт Одеси, що, за його словами, є беззаперечним свідченням підтримки.

Як повідомляє агентство УНІАН, прибуття есмінця USS James E. Williams в порт Одеси планувалося на ранок 28 листопада. Однак сильний східний вітер з поривами до 15-20 метрів в секунду і, як наслідок, шторм унеможливили безпечний захід у гавань і виконання швартових операцій.

В результаті корабель зміг зайти в акваторію порту лише вранці 29 листопада і ошвартувався біля причалу №16 пасажирського комплексу Одеського морського торгового порту.

Фото: Facebook ВМС ЗС України

Есмінець названий на честь старшини 1-го класу Джеймса Вільямса (James Eliott Williams, 1930-1999), нагородженого медаллю Пошани США.

Корабель належить до типу есмінців «Арлі Берк» (Arleigh Burke). Він озброєний двома пусковими установками системи протиракетної оборони «Іджіс» (Aegis) і крилатими ракетами «Томагавк» (Tomahawk), які можуть оснащуватися ядерними боєголовками. Також на борту корабля розміщується вертоліт SH-60 Seahawk. Екіпаж есмінця – понад 330 осіб. Повна водотоннажність – понад 9,6 тис. тонн, довжина – 155 м, ширина – 20 м, осадка – 9,4 м. Чотири газові турбіни потужністю 108 тис. к.с. дозволяють розвивати кораблю швидкість до 32 вузлів (близько 60 км/г).