Україна стурбована відсутністю уваги РЄ до ситуації з правами людини в Криму і на Донбасі

Новини
Штаб-квартира Ради Європи в Страсбурзі, Франція Фото: ria.ru

Постійний представник України при Раді Європи Дмитро Кулеба висловив стурбованість відсутністю уваги Ради Європи до ситуації з правами людини в окупованих Криму та Донбасі.

Про це український дипломат заявив на засіданні Комітету міністрів Ради Європи, на якому було презентовано 3-й квартальний звіт Комісара РЄ Нілса Муйжніекса з прав людини за 2017 рік, повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням інформацію Постпредства України при Раді Європи.

«Ми уважно вивчили розповсюджену доповідь та вважаємо її докладним оглядом Вашої активної діяльності. Ми високо оцінюємо Ваше активне залучення до низки питань у сфері захисту прав людини в Європі. Однак, ми з жалем констатуємо, що катастрофічна ситуація щодо захисту прав людини в українських Криму та Донбасі, здається, зникла з Вашого поля зору у звітному періоді», – сказав Кулеба.

Він звернув увагу на те, що протягом 2017 року криза в галузі прав людини на цих територіях була відображений Офісом Верховного комісара ООН з прав людини в доповіді «Ситуація з правами людини в окупованій Автономній Республіці Крим та м.Севастополь (Україна)» і в доповіді правозахисної організації Human Rights Watch, опублікованій в листопаді.

«Ці документи чітко висвітлюють рівень міжнародно протиправних дій та порушень прав людини, вчинених російською окупаційною владою в Криму, та вчергове доводять, що Російська Федерація грубо порушує свої міжнародно-правові зобов’язання», – додав постпред України.

За його словами, ці доповіді також містять «чіткі факти щодо інтенсифікації переслідувань кримських татар російською окупаційною владою під різними приводами та з очевидною метою змусити всіх незгодних на півострові мовчати».

Нагадаємо, в опублікованій 25 вересня доповіді Управління верховного комісара ООН з прав людини «Ситуація з правами людини в окупованій Автономній Республіці Крим та місті Севастополь (Україна)» зазначається, що ситуація з дотриманням прав людини в окупованому Росією Криму продовжує значно погіршуватися.

14 листопада міжнародна правозахисна організація Human Rights Watch у своєму звіті вказала, що російська влада в окупованому Криму посилила переслідування кримських татар з очевидною метою повністю придушити інакомислення на півострові.