Окупанти незаконно видворили з Криму українця Ковальчука – правозахисники

Новини
Олександр Ковальчук Фото: Facebook Ковальчук Александр

Окупанти незаконно видворили з Криму громадянина України Олександра Ковальчука, який проживав в Ялті з 2011 року, звинувативши його в порушенні міграційного законодавства РФ на підставі сфальсифікованих ФСБ даних.

Про це повідомляє Кримська правозахисна група (КПГ) з посиланням на інформацію Ковальчука, який 27 листопада був змушений сплатити штраф та виїхати на материкову Україну, передає Центр журналістських розслідувань.

«17 листопада 2017 роки до мене додому в Ялті прийшли співробітники ФСБ РФ і звинуватили мене в порушенні міграційного законодавства РФ. Вони сфальсифікували відомості про мене в базі даних перетину кордону РФ. За їхньою інформацією, я приїхав з України в Крим в 2016 році і переховувався, незважаючи на те, що я не покидав Крим з 2011 року», – розповів українець правозахисникам.

Співробітники ФСБ відвезли Ковальчука в «Ялтинський міський суд».

«Там його адвокату повідомили, що українця заарештують і примусово депортують через Краснодарський спецприймальник для мігрантів. Після цього запропонували підписати визнання провини в порушенні міграційного законодавства РФ і погодитися на штраф в 2000 рублів і на видворення в формі самостійного виїзду протягом 15 днів», – повідомили в КПГ.

Ковальчук стверджує, що усно йому повідомили про заборону на в’їзд в РФ протягом 5 років. «На початку взагалі хотіли звинуватити в тероризмі, опитували сусідів, показуючи їм фото моєї собаки і пояснюючи, що хтось бачив її в місцях, де готувались диверсії по підриву опор ЛЕП в Ялті», – додав він.

Олександр Ковальчук має хронічне захворювання. За рекомендацією медиків, з 2011 року він проживав в Ялті. Після окупації Ковальчук залишився жити в Криму і безуспішно намагався отримати там документи відповідно до російського законодавства, яке де-факто діє на півострові.

Експерт Кримської правозахисної групи Олександр Сєдов відзначає, що заборона громадянинові України проживати на українській території є прикладом планомірної політики РФ по заміщенню населення в окупованому Криму.

«Такі дії порушують як ст.49 Женевської конвенції про поводження з населенням на окупованій території, так і Європейську конвенцію з прав людини, яка передбачає право людини на вільне пересування і свободу у виборі місця проживання. Причиною для заборони є відсутність у громадянина України російського громадянства», – пояснює правозахисник.