СБУ затримала Саакашвілі і вручила підозру про «сприяння повалення державного режиму»

Новини

5 грудня співробітники СБУ спільно з Генеральною прокуратурою затримали екс-президента Грузії Міхеїла Саакашвілі.

Про це повідомляє прес-служба СБУ, передає Центр журналістських розслідувань.

“В рамках кримінального провадження, відкритого за ч. 1 ст. 256 (Сприяння учасникам злочинних організацій та укриття їх злочинної діяльності, – ред.) Кримінального кодексу України, затримали за місцем проживання в Києві Міхеїла Саакашвілі”, – йдеться в повідомленні.

Відзначається, що правоохоронці у присутності адвоката Саакашвілі оголосили йому про підозру у вчиненні злочину.

“Планується його допит слідчими”, – підсумували в СБУ.
Санкція статті 256 передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на строк від трьох до п’яти років.

Ранком 5 грудня соратник екс-президента Грузії Давид Сакварелідзе заявив, що в квартирі лідера “Руху нових сил” Саакашвілі на вулиці Костьольній ламають двері і проводять обшук.

Саакашвілі під час обшуку виліз на дах і погрожував, що зістрибне. Адвоката Саакашвілі Руслана Чорнолуцького і нардепів в квартиру Саакашвілі не пускали.

Пізніше адвокат Павло Богомазов, який вийшов з квартири Саакашвілі повідомив, що Саакашвілі “озвучили, що його підозрюють у сприянні повалення державного режиму”.

Після цього Саакашвілі в супроводі більше десятка осіб вивели з квартири.

Активісти біля будинку екс-президента Грузії, лідера партії “Рух Нових сил” Михайла Саакашвілі заблокували автомобіль, де знаходиться політик разом з правоохоронцями, передає “ГОРДОН”.

Мікроавтобусу не дають виїхати, кілька десятків людей утворили живий щит навколо авто з Саакашвілі. Машина повільно пересувається по кілька метрів в хвилину. Активісти вже розбили лобове скло.

На місці події відбуваються бійки. У будинку Саакашвілі по вулиці Костьольній в центрі Києва зібралася велика кількість силовиків.

Інформації про постраждалих поки немає. При цьому люди прибувають до місця інциденту.

17 жовтня у Києві біля Верховної Ради почалась акція «Всеукраїнський збір» за проведення в Україні «Великої політичної реформи», учасники якої вимагали скасування депутатської недоторканності, внесення змін до виборчого законодавства, а також створення Антикорупційного суду.

19 жовтня громадські організації, що входять до оргкомітету акції «Велика політична реформа», призупинили свою участь у вуличних акціях в урядовому кварталі до наступної сесії Верховної Ради. Партія Саакашвілі «Рух нових сил», в свою чергу, прийняла рішення залишатися в наметовому містечку і продовжувати мітинг.