Посли країн G7 заявили про підтримку НАБУ

Новини
Фото: nabu.gov.ua

Посли країн «Великої сімки» (G7) в Україні заявили про підтримку Національного антикорупційного бюро України (НАБУ), зазначивши, що незалежні антикорупційні інститути життєво важливі для майбутнього України як демократичної країни.

Про це йдеться в заяві дипломатів, опублікованому на сайті посольства Італії в Україні, передає Центр журналістських розслідувань.

«Посли G7 продовжують підтримувати НАБУ. Незалежні антикорупційні інституції підтримують українські прагненнях реформ, довіру, та майбутнє як сучасної, процвітаючої та демократичної країни», – йдеться у заяві.

Нагадаємо, 29 листопада Державна міграційна служба повідомила, що агента НАБУ затримали під час спроби передачі хабара першому заступнику голови ДМС Діні Пімаховій.

30 листопада НАБУ заявило, що її детектив не пропонував хабар, а проводив спецоперацію, в яку втрутилися Генпрокуратура та Служба безпеки України.

За твердженням НАБУ, ведучи прослуховування для бюро, СБУ завербувала підозрювану для тиску та кримінального переслідування працівників НАБУ. Крім того, СБУ затримала 7 співробітників НАБУ, які виконували оперативне завдання по документуванню епізоду за участю першого заступника голови ДМС.

1 грудня директор НАБУ Артем Ситник заявив, що СБУ та Генпрокуратура мали на меті зірвати усі операції Бюро, які проводились під прикриттям. Крім того, була здійснена невдала спроба отримати дані про агентурну мережу НАБУ.

4 грудня Держдеп США назвав атаку Генпрокуратури і СБУ на НАБУ підривом незалежних антикорупційних інституцій України і закликав всі гілки влади працювати над викоріненням корупції в країні.

5 грудня спікер Євросоюзу заявила, що публічне розкриття ГПУ деталей розслідування фактів корупції підриває можливості Національного антикорупційного бюро ефективно проводити розслідування.

В даний час до «Великої сімки» входять Німеччина, США, Канада, Японія, Франція, Великобританія та Італія.