Українське мовлення на Крим в 2018 році буде вестися з двох вишок – Костинский

Новини
член Нацради з ТБ і РМ Сергій Костинский Фото: investigator.org.ua

Українське мовлення на територію окупованого Криму в 2018 році буде вестися з двох вишок в Херсонській області – Чонгарської і Чаплинської.

Про це повідомив на своїй сторінці в Facebook Член Нацради України з питань телебачення і радіомовлення Сергій Костинский, передає Центр журналістських розслідувань.

За його словами, в рамках проекту Стратегії, який розроблений Комісією з питань забезпечення стабільного функціонування системи національного телебачення і радіомовлення при міністерстві інформаційної політики України, планується протягом першої половини 2018 року збільшити висоту державної вишки в Чаплинці з 92 до 133 метрів.

Також планується створити додатковий цифровий мультиплекс з метою організації потужного мовлення в напрямку Армянська і Красноперекопська перших 5 українських телеканалів і організувати аналогове мовлення в напрямку Криму двох українських телеканалів.

Крім того, планується організувати мовлення в напрямку Криму до 7 українських радіостанцій.

«Сигнал з Чаплинської вежі охоплюватиме Чаплинський, Каланчацький райони Херсонської області і Красноперекопський район АР Крим. Таким чином, українське мовлення на територію Криму у 2018 році буде здійснюватися вже з двох веж – Чонгарської і Чаплинської», – написав Костинский.

Він додав, що розвиток телерадіомовлення в районах Херсонщини, прилеглих до території Криму, буде здійснюватися шляхом надання Нацрадою дозволів на тимчасове мовлення, як це робиться в зоні проведення АТО.

Чаплинська телерадіовежа в Херсонській області Фото: Facebook Сергій Костинський

Як повідомлялося, 17 серпня 2017 року у Херсонській області почалася тестова цифрова трансляція українських телеканалів на окупований Крим з нової телерадіовежі, встановленої в березні 2017 року селі Чонгар біля адмінкордону з півостровом.

На першому етапі на територію північного Криму в стандарті DVB-T2 транслюються: UA: Крим (НСТУ), 5 канал, Прямий канал (Тоніс), ICTV, Чорноморська ТРК. З 1 вересня мультиплекс почне працювати в стандартному режимі, з потужністю 0,3 кВт, а з 1 листопада – з потужністю 1 кВт. У другій мультиплекс для мовлення на Крим планується включити ще 5 українських телеканалів.

5 серпня Верховна Рада проголосувала в першому читанні за законопроект, який спрощує видачу ліцензій на тимчасове мовлення в зоні проведення антитерористичної операції і в окупованому Криму.

У листопаді 2017 року потужність цифрового телевізійного мовлення з Чонгарської вежі на територію Криму збільшилася більш ніж в 3 рази – з 0,3 кВт до 1 кВт. В результаті телевізійний сигнал поширюється на території Джанкойського і Красноперекопського районів Криму, а також виходить за їх межі.