Поліція відкрила два провадження через штурм Жовтневого палацу в Києві

Новини
Фото: kyiv.npu.gov.ua

У Києві поліція відкрила дві кримінальні провадження за фактом прориву прихильників Михайла Саакашвілі після «Маршу за імпічмент» і віче на Майдані Незалежності в Жовтневий палац, в якому знаходилося близько 800 глядачів, в тому числі і діти.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на інформацію департаменту комунікації Нацполіціі України.

«17 грудня, у центрі Києва проводилися заздалегідь заявлені масові заходи. Акцію супроводжували близько тисячі поліцейських і військовослужбовців Національної гвардії. Вони супроводжували учасників заходу від місця зборку у парку Шевченка до Хрещатика і Жовтневого палацу. Біля Жовтневого палацу учасники акції кидали петарди, застосували піротехніку, намагаючись прорватися всередину палацу, вчинили штовханину з правоохоронцями, пошкодили двері будівлі. На той момент у будівлі перебувало близько 800 глядачів, зокрема і діти», – йдеться в повідомленні.

Як відзначили в поліції, з боку правоохоронців є постраждалі від отруєння невідомою речовиною. З боку учасників заходу поки така інформація офіційно по лінії «102» не надходило. На даний момент затриманих немає.

Фото: УП

«Правоохоронці документують усі дії. По кожному такому факту буде надана правова оцінка», – заявили у депратаменті коммунікації.

Слідчі поліції Києва віжкрили два кримінальні провадження: за ст. 15, ст. 341 (Замах на захоплення державних або громадських будівель чи споруд), а також за ст. 345 (Погроза або насильство щодо працівника правоохоронного органу) Кримінального кодексу України. За вчинення подібних злочинів передбачене покарання у вигляді позбавлення волі на строк до 12 років.

Фото: УП

Для огляду місця події у Жовтневий палац прибула слідчо-оперативна група Печерського управління поліції. Однак активісти не пустили правоохоронців у приміщення та застосували сльозогінний газ. Вирішується питання про відкриття кримінального провадження ст. 343 (втручання в діяльність працівника правоохоронного органу) Кримінального кодексу України», – додали в поліції.

Правоохоронці закликали організаторів масових заходів в центрі Києва дотримуватися законодавства і не порушувати прав і законних інтересів інших громадян.

Як повідомляє видання Українська правда, учасники акції біля Жовтневого палацу вже розійшлися, прорватися всередину більше ніхто не намагається. В даний час біля будівлі палацу знаходиться кілька представників поліції.

Фото: УП

Як повідомлялось, 17 грудня у Києві прихильники лідера партії «Рух нових сил», колишнього голови Одеської ОДА, екс-президента Грузії Михайла Саакашвілі вийшли на черговий «Марш за імпічмент» і віче на Майдані Незалежності.

Після виступу на віче Саакашвілі заявив, що в Жовтневому палаці на вул. Інститутській буде облаштований «координаційний штаб» і попрямував разом з прихильниками до нього. Однак їх не пустили в примыщення бійці Нацгвардії, які охороняли палац. Після штовханини учасники акції виламали двері у Жовтневому палаці. Частина людей таким чином потрапила у будівлю.