Чубаров закликав контактну групу не збиратися в Мінську через голосування Білорусі проти резолюції ООН по Криму

Новини

Глава Меджлісу кримськотатарського народу, народний депутат з фракції «Блок Петра Порошенко» Рефат Чубаров закликав перенести переговори Тристоронньої контактної групи по Донбасу з Мінська на інший майданчик.

Свою позицію він пояснив тим, що в ході голосування за резолюцію Генеральної асамблеї ООН про порушення прав людини в включеному Росією Криму Білорусь голосувала проти, передає Центр журналістських розслідувань.

«Хочу звернути нашу увагу на позицію Білорусі при голосуванні, Білорусі, яка позиціонує себе, що нібито забезпечує майданчик для діалогу і зустрічей для припинення російської агресії. Абсолютно впевнений в тому, що ми повинні пропонувати іншу країну для переговорів щодо забезпечення територіальної цілісності України і припинення російської агресії», – сказав він, виступаючи з трибуни Верховної Ради на пленарному засіданні в середу, 20 грудня.

Позицію Білорусі також засудила перший віце-спікер Верховної Ради, представник України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи в Мінську Ірина Геращенко.

Вона назвала голосування Білорусі некоректним в контексті того, що країна позиціонує себе як переговорний майданчик для мирного врегулювання ситуації на сході України.

«Саме в Мінську проходять переговори щодо мирного врегулювання ситуації в Донбасі, країна претендує на статус нейтральної і певну миротворчу місію. Статус нейтральності, а не підігрування Кремлю, тоді має зберігатися на всіх майданчиках і під час всіх голосувань. Вважаю такі голосування Білорусі – саме в контексті її претензій на миротворчу місію – некоректними», – зазначила політик.

Генеральна Асамблея ООН 19 грудня остаточно прийняла резолюцію «Ситуація з правами людини в Автономній Республіці Крим та місті Севастополь (Україна)».

В результаті голосування, 70 країн виступили «за» прийняття документа, 26 – проти і 76 утрималися. Проти резолюції виступили Вірменія, Білорусь, Росія, Сирія, Зімбабве та інші країни.

У документі міститься вимога до Росії виконати тимчасові заходи рекомендацій Міжнародного суду ООН про скасування заборони Меджлісу кримськотатарського народу в Криму і забезпечити навчання українською і кримськотатарською мовами на півострові.