На Донбасі почався обмін полоненими

Новини
Фото: Facebook Iryna Gerashchenko

На Донбасі почався обмін полоненими між Україною і бойовиками за формулою «306 на 74». Українська сторона передає 306 громадян в обмін на 74 українця, утримуваних на окупованій території. Процедура проходить на лінії розмежування на контрольному пункті в’їзду-виїзду «Майорське» в районі Горлівки в Донецькій області.

Про це повідомляє телеканал Громадське, передає Центр журналістських розслідувань.

З української сторони в організації та супроводі обміну полонених беруть участь представник України в гуманітарній підгрупі Тристоронньої контактної групи, перший віце-спікер ВРУ Ірина Геращенко, омбудсмен України Валерія Лутковська, а також експерти Мінської гуманітарноі групи, представники СБУ і Міноборони.

«Ми бачимо 7 автобусів, в яких перебувають люди, яких передає України … Дуже напружена ситуація, всі дуже переживають, щоб обмін відбувся», – розповіла кореспондент Громадського.

На підконтрольну Україні територію повернулися 3 автобуси з 16 українцями, які перебували у полоні бойовиків так званої «ЛНР».

Як повідомила Валерія Лутковська, 43 людини, які повинні бути серед 306 громадян, яких мали передати з української сторони, раніше відбули покарання і були звільнені з-під варти, тому не приїхали на обмін. Також є частина людей, які приїхали на обмін, але відмовляються повертатися на підконтрольні бойовикам території Луганської та Донецької областей. Їх близько 10-15 чоловік. Лутковська зазначила, що кожного з них будуть питати в присутності представників Міжнародного Комітету Червоного Хреста, чи хоче він повертатися на непідконтрольні Україні території.

Як повідомлялось, 25 грудня стало відомо, що обмін полоненими на Донбасі відбудеться 27 грудня за формулою «306 на 74». Україна передасть в ОРДЛО 306 громадян, яких дозволяє звільнити українське законодавство, аби звільнити 74 українців з окупованих територій.

За інформацією СБУ, на окупованому Донбасі на даний момент бойовики так званих «ДНР» і «ЛНР» утримують в полоні 170 громадян України.