Кримчанина Вадима Сірука в СІЗО Краснодара відвідали члени спостережної комісії – адвокат

Новини
Вадим Сірук

Фігуранта так званої «справи Хізб ут-Тахрір», кримського мусульманина Вадима Сірука, якого етапують з окупованого Криму в російський Ростов-на-Дону, в СІЗО Краснодара відвідали члени Краснодарської Громадської спостережної комісії (ГСК).

Про це повідомив на своїй сторінці в Facebook адвокат Олександр Попков, передає Центр журналістських розслідувань.

«Він в порядку, тілесних ушкоджень немає, здоров’я в порядку. Вадима чомусь зняли з етапу, провели «планові» спецзаходи у вигляді тотального обшуку з собаками в намордниках. Відбувся певний інцидент з охоронцем, який «грубо поводився». У Вадима вилучили електробритву і молитовний килимок. Нібито не дозволено, але потім повернуть», – написав Попков.

Він також висловив вдячність за чуйність членам Краснодарській ГСК, які оперативно відвідали Сірука в СІЗО після появи інформації про знущання над фігурантами «справи Хізб ут-Тахрір», яких єтапують до Ростову.

Попков додав, що за наявною інформацією, ще один фігурант цієї справи, правозахисник Емір-Усеїн Куку вже доставлений по етапу в Ростов-на-Дону, де його теж повинні відвідати члени ГСК.

Нагадаємо 29 грудня Олександр попков повідомив, що у СІЗО російського Краснодара зазнали жорстоких знущаннь кримські мусульмани, фігуранти «справи Хізб ут-Тахрір» Емір-Усеїн Куку і Вадим Сірук, яких етапують з окупованого Криму до Ростова-на-Дону.

Як повідомлялось, 11 лютого 2016 року в селищі Краснокам’янка (Велика Ялта) російські силовики провели обшук в будинку Інвера Бекирова і потім затримали його за підозрою в зв’язках з організацією «Хізб ут-Тахрір», яка в Росії вважається терористичною. Обшуки також були проведені в будинках трьох кримських мусульман в Бахчисараї, Алушті і Холмівці. За їх результатами були затримані член Контактної групи з прав людини Емір-Усеїн Куку, а також Муслім Алієв і Вадим Сірук.

17 квітня 2016 року в Краснокам’янці російські силовики також провели обшук в будинках і затримали двох кримських татар Рефата Алімова і Арсена Джеппарова, яких звинуватили в участі в причетності до «Хізб ут-Тахрір».

4 грудня 2017 року в окупованому Сімферополі на виїзному засіданні Північно-Кавказький окружний військовий суд РФ продовжив арешт фігурантів ялтинської «справи Хізб ут-Тахрір» до 27 травня 2018 року. Їх мають етапувати до Росії в Ростов-на-Дону.

11 грудня стало відомо, що Північно-Кавказький окружний військовий суд переніс початок попереднього засідання над фігурантами ялтинської «справи Хізб-ут-Тахрір» на 10 січня 2018 року. Воно пройде в закритому режимі.