ВМСУ і прикордонники зі стріляниною затримали судно з вантажем контрабандних цигарок

Новини
Фото: прес-центр ВМС ЗС України

Військово-Морські Сили ЗС України у взаємодії з військовою контррозвідкою СБУ і Держприкордонслужбою України запобігли спробі контрабанди великого вантажу цигарок Чорним морем. Кораблю ВМСУ довелося відкрити попереджувальний вогонь, щоб змусити зупинитися судно-порушник.

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на прес-центр ВМСУ.

Судно під прапором Танзанії, яке обґрунтовано підозрювалася в перевезенні незаконних вантажів, було виявлено в останні години 2017 року в територіальних водах України. З метою пошуку судна і подальшого спостереження за діями за розпорядженням командного центру ВМСУ в море вийшов ракетний катер «Прилуки».

Ракетний катер «Прилуки» Фото: прес-центр ВМС ЗС України

Судно-порушник було виявлено технічними засобами спостереження на траверзі села Курортне (Одеська область) в межах територіальних вод України, на виклик не відповідало, тому ракетний катер «Прилуки» почав його переслідування. З’ясувавши безперспективність спроби втечі від українського військового катера, судно вийшло на зв’язок і було опитано згідно процедур, встановлених міжнародним морським правом.

«Проте судно-порушник вимоги зупинитися не виконало. З метою примушення до припинення протиправних дій ракетний катер «Прилуки» відкрив попереджувальний вогонь з артилерійської установки по курсу судна, яке було зупинено та відконвойовано до порту Одеса», – розповіли в прес-центрі.

Припинення незаконних дій іноземного судна в територіальних водах України здійснювалося за підтримки броньованих артилерійських катерів «Аккерман» і «Бердянськ» з оглядової командою на борту, а також катера морської охорони Держприкордонслужби з представниками СБУ на борту.

Фото: dpsu.gov.ua

У свою чергу, як повідомляє прес-служба Державної прикордонної України, суховантаж під прапором Танзанії слідував за маршрутом «Очамчира (Грузія  – невизнана Республіка Абхазія) – Варна (Болгарія) з великою партією тютюнових виробів.

Фото: dpsu.gov.ua

«За результатом перевірки спільної групи у складі співробітників Держприкордонслужби та СБУ на судні було виявлено 1737 ящиків цигарок без акцизних марок. Документи на виявлений вантаж були відсутні. Крім того було встановлено, що у двох із 11 членів екіпажу були відсутні паспорти моряків», – розповіли в Держприкордонслужбі.

Зараз судно-порушник затримано. Триває перевірка компетентними органами.