Резервний фонд РФ припинив своє існування

Новини
Фото: vladtime.ru

З 1 січня 2018 року припинив існування Резервний фонд Росії, накопичення якого були повністю вичерпані. Всі додаткові доходи бюджету РФ тепер будуть спрямовуватись до Фонду національного добробуту (ФНД).

Про це повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на інформацію Радио Свобода.

Резервний фонд Росії був призначений для фінансування дефіциту бюджету РФ в разі різкого падіння доходів. 

Нагадаємо, в кінці грудня 2017 року міністр фінансів РФ Антон Силуанов оголосив, що Резервний фонд Росії в 2017 році буде повністю вичерпано. 

На 1 грудня в Резервний фонд, який збирався за рахунок нафтогазових доходів в роки високих цін на нафту, залишалося 992 мільярдів рублів. У порівнянні з лютим 2015 року, коли фонд розпечатали, щоб закрити дірку в федеральному бюджеті, його розмір скоротився майже в 6 разів, або на 4,9 трильйона рублів.

Резервний фонд і Фонд національного добробуту були утворені дев’ять років тому в результаті поділу Стабілізаційного фонду Росії.

ФНД був умовно розділений на дві частини: одна призначалася для виплати пенсій в довгостроковій перспективі, а друга – для інвестицій в самоокупні інфраструктурні проекти.

Згідно з оцінкою глави Мінфіну РФ Антона Силуанова, на 1 січня 2018 року розмір ФНД повинен скласти 3,8 трлн. рублів.

Фонд національного добробуту почали витрачати в вересні для покриття дефіциту бюджету Пенсійного фонду – приблизно по 160 млрд рублів в місяць. До початку грудня з ФНД пішло 490 млрд рублів.