Конфлікт на Донбасі не заморожений, а пожежонебезпечний – глава МЗС ФРН

Новини
Глава МЗС Німеччини Зігмар Габріель Фото: Reuters

Федеральний міністр закордонних справ Німеччини Зігмар Габріель зазначає, що в ФРН не вважають конфлікт на сході України замороженим, а навпаки дуже «пожежонебезпечним».

Про це Габріель сказав в середу, 3 січня, перед відльотом до Києва, повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на інформацію МЗС Німеччини, яка опублікована на його сайті.

«В минулому році ми стали свідками місяців найжорстокішого насильства на сході України з моменту підписання Мінських угод. На Донбасі все ще дуже багато пострілів. В регіоні ще дуже багато важкої зброї», – констатував глава зовнішньополітичного відомства ФРН.

Він також назвав обнадійливими сигналами обмін сотень полонених і домовленості про різдвяне перемир’я на Донбасі.

«Так треба продовжувати. Тому я сьогодні лечу в Київ, а завтра в Маріуполь, щоб показати людям в Україні: ми не кидаємо вас напризволяще. Для нас цей конфлікт ні заморожений, ні забутий, навпаки, він дуже актуальний і пожежонебезпечний. Ми і надалі будемо робити все для того, щоб знайти рішення цієї кризи, яке б, нарешті принесло мир в цей регіон», – заявив Габріель.

Як вказується в повідомленні МЗС Німеччини, 3 січня Габріель в рамках робочого візиту буде знаходитися в Києві, 4 січня він відвідає на Донбасі лінію розмежування сторін під Маріуполем.

Глава МЗС ФРН проведе в Україні політичні переговори, зокрема з міністром закордонних справ Павлом Клімкіним та членами Спеціальної моніторингової місії (СММ) ОБСЄ на сході України. Предметом переговорів з представниками української влади стане також курс реформ в Україні і, зокрема, боротьба з корупцією.

Як повідомлялось, глава МЗС Німеччини Зігмар Габріель 3-4 січня здійснить робочий візит до України, в ході якого проведе переговори з главою українського МЗС Павлом Клімкіним, в тому числі і про звільнення українських політв’язнів, утримуваних в РФ. Потім обидва міністри відвідають Донбас.