За три роки окупації в російську армію призвали близько 10 тисяч кримчан – правозахисники

Новини
Призовники в окупованому Криму Фото: РИА Новости

За три роки окупації Криму в російську армію закликали близько 10 тисяч кримчан.

Про це свідчать дані, опубліковані в звіті Кримської правозахисної групи, передає Центр журналістських розслідувань.

«У 2017 році значно зросла кількість кримчан, призваних до армії Росії. Якщо в 2016 році це було близько 3100 чоловік, то за 2017 рік у армію Росії відправили вже трохи менше 5000 призовників з Криму. Всього за період окупації в Збройні сили Росії закликали приблизно 10 тисяч кримчан», – йдеться в звіті.

Правозахисники також відзначають, що в 2017 році відкрили близько чотирьох кримінальних справ за ухилення від служби в армії. Дві справи в Сімферополі, одне в Севастополі, одне в Ялті. Согласноа даними, за трьома з них вже винесли вироки.

Міноборони Росії повідомило, що військовий комісаріат окупованого Криму 16 листопада відправив на службу в російські війська 103 військовослужбовців призову «Осінь-2017».

Кримська правозахисна група звернулася до кримчан з проханням повідомляти про факти призову на строкову службу в російську армію з території окупованого півострова.

Раніше МЗС України зажадав від Росії скасувати призов на військову службу в окупованому Криму, нагадавши, що ухвалена 19 грудня 2016 року резолюція Генасамблеї ООН про порушення Росією прав людини в окупованому Криму, забороняє РФ закликати жителів півострова до лав збройних сил.