Нацрада пропонує Раді ввести покарання для українських артистів, які гастролюють в РФ

Новини
Українська співачка Ані Лорак виступає на Церемонії вручення російської премії Золотий Грамофон Фото: РИА Новости

Національна рада України з питань телебачення і радіомовлення пропонує Верховній Раді ввести покарання для українських артистів, які гастролюють в РФ. Це можуть бути санкції або притягнення до кримінальної відповідальності.

Про це йдеться в заяві Нацради, опублікованому на його сайті, повідомляє Центр журналістських розслідувань.

«Категорія звернень, що надходять до регуляторного органу і поштою, і через соціальні мережі та ЗМІ, стосується виступів українських артистів, які активно гастролюють у Російській Федерації. У цій ситуації Національна рада не має жодних важелів впливу на телерадіоорганізації, бо закон взагалі про це нічого не каже», – відзначили в регуляторі.

Як вказали в Нацраді, будь-яка дія регулятора на обмеження участі таких зірок в українських телеефірах буде оскаржена в суді, і шанси відстояти позицію, для якої немає юридичних підстав, дорівнюють нулю.

У зв’язку з цим в Нацраді вважають, що народні депутати могли б розглянути і застосувати світову практику щодо впливу на українських виконавців, які ведуть концертну діяльність в країні-агресорі.

«Це можуть бути штрафні санкції або кримінальна відповідальність для них. А телерадіоорганізації могли би бути зобов’язані обмежити участь таких артистів чи діячів культури в ефірі, можливо на певний період. У такому разі національний регулятор отримає реальні важелі впливу на мовників», – заявили в Нацраді.

Нагадаємо, 5 жовтня 2017 року Верховна Рада ухвалила закон, який забороняє російським артистам гастролювати в Україні без дозволу СБУ. 23 листопада 2017 року закон набрав чинності. За порушення статей закону організаторам концертів загрожує штраф.