Путін готовий віддати Україні захоплені в Криму кораблі через їх «жалюгідний стан». У ВМСУ вказують – техніка була справна

Новини
БДК ВМСУ «Костянтин Ольшанський» на причалі в окупованому Севастополі без імені і номера Фото: «Севастопольский форум»

Президент РФ Володимир Путін заявив про готовність передати Україні військові кораблі і авіатехніку, які були захоплені російськими військовими під час окупації Криму, і передача яких була припинена Росією в червні 2014 року, вказавши на їх «жалюгідний стан». Командувач ВМСУ Ігор Воронченко вказує, що на момент захоплення українська техніка була справна.

Свою пропозицію про повернення української військової техніки Путін озвучив на зустрічі з керівниками російських ЗМІ та інформагентств, повідомляє Центр журналістських розслідувань з посиланням на агентство УНІАН.

«Користуючись нагодою, що називається, хочу сказати, ми готові продовжити цей процес: готові передати військові кораблі України, які в Криму ще є, готові передати авіаційну техніку, бронетехніку. Щоправда, вона перебуває вся в такому жалюгідному стані, але це вже не наша справа, вона в такому практично й була, за ці роки ніким не обслуговувалася, звичайно», – сказав Путін.

За його словами, мова йде про десятки кораблів і бойових літаків.

«Що стосується кораблів, думаю, буде краще, якщо українські військовослужбовці приїдуть і їх заберуть. Ми готові допомогти їм здійснити транспортування до Одеси», – заявив він.

Путін додав, що в Криму є і значний боєзапас, який, за даними російських військових експертів, не підлягає транспортуванню, а тільки утилізації на місці. «Ми готові запросити українських військових, щоб вони взяли участь в утилізації цих боєприпасів», – додав він.

У той же час командувач ВМС Збройних сил України Ігор Воронченко, коментуючи в ефірі телеканалу «112 Україна» заяву Путіна, вказав, що на момент окупації Криму українські кораблі і інша військова техніка, захоплені російським військовими, були практично повністю справними.

Він підкреслив, що рішення про те, як Україна реагуватиме пропозицію РФ забрати військові кораблі і авіатехніку з Криму, «буде прийматися на рівні вищого політичного керівництва держави». «Я побоюсь сказати, але це потребує дуже ретельного вивчення, щоб ми не залишились розмінною картою в якійсь брудній кремлівській грі», – додав Воронченко.

При цьому командувач ВМСУ спростував твердження Путіна про те, що українська військова техніка в Криму була в жалюгідному стані. «На період анексії Криму з восьми бойових кораблів був не на ходу тільки один ВДК (великий десантний корабель) «Костянтин Ольшанський», там була потреба в ремонті головних двигунів. Корвети «Тернопіль», «Придніпров’я», «Хмельницький» на ходу, корабель управління «Славутич» на ходу, два тральщики «Черкаси» та «Чернігів» на ходу, «Луцьк» (корвет – ред.) був в ремонті, але був практично відремонтований. Підводний човен був на 70% відремонтований, залишилась тільки заміна клапанів», – розповів Воронченко, додавши «те, що кажуть, що був хлам – це не відповідає дійсності».

Корвет ВМС України «Тернопіль» в Севастопольскій бухті Фото: А.Бричевский

«По береговим частинам – там залишилось техніки на два батальйона БМП, вони всі були практично готові, та два батальйона БТРів, відсотків 15-20% БТРів підлягало ремонту. Також сім дивізіонів артилерії готові були, та чотири мінометних батареї були теж готові», – зазначив командувач.

Він нагадав, що авіаційна техніка, яка знаходилася в Криму і яка могла піднятися в повітря, була піднята і до сьогоднішнього дня виконує завдання на території материкової України.

Як повідомлялося, після того як відбулася незаконна анексія Криму, Росія почала повернення Україні захоплених у неї кораблів і суден, однак в червні 2014 року ця процес був зупинений. За інформацією координатора групи «Інформаційний опір», нардепа Дмитра Тимчука, до моменту одностороннього припинення російського стороною переговорів щодо повернення озброєнь, військової техніки та майна ВМС України, з анексованого Криму було виведено: 3 бойових корабля, 32 судна забезпечення, 24 літаків та гелікоптерів, 1438 одиниць авто-, броне- та спецтехніки.

У той же час, за його даними, на окупованій території залишилося: 11 бойових кораблів і катерів, 6 суден і катерів забезпечення, 3 літальних апарати, 2363 одиниці авто-, броне- та спецтехніки.

3 липня 2016 року президент України Петро Порошенко заявив, що в результаті незаконної російської окупації Криму ВМСУ втратили близько 70% корабельного складу.

27 лютого 2017 року Ігор Воронченко заявив, що кораблі ВМСУ, які залишилися в Криму після окупації півострова, використовуються російськими військовими як донори запчастин для кораблів Чорноморського флоту РФ, які курсують в Сирію і несуть вахту на захоплених українських газових родовищах в Чорному морі.