Україна нератіфікує Римський статут через правове невігластво керівництва країни – екс-суддя МТКЮ

Новини
Міжнародний кримінальний суд в Гаазі Фото: AP Photo / Mike Corder

Однією з причин того, що Україна нератифікує  Римський статут є правове невігластво вищого політичного керівництва держави і робота російських агентів впливу з тим, щоб позбавити українську сторону можливості залучити до міжнародної кримінальної відповідальності керівників РФ за злочини, вчинені під час агресії проти України.

Про це заявив в інтерв’ю виданню ZN.UA екс-суддя Міжнародного кримінального трибуналу для колишньої Югославії (МТКЮ) Володимир Василенко, передає Центр журналістських розслідувань.

«Існують безпідставні побоювання якихось негативних наслідків від ратифікації Статуту: хтось переконав вище керівництво України, що коли Київ зробить цей крок, то Росія відразу подасться до Міжнародного кримінального суду (МКС), і до міжнародної кримінальної відповідальності буде притягнено українських політиків та військових», – сказав Василенко.

За його словами, виконання Україною своїх міжнародних зобов’язань робить ці побоювання абсолютно безпідставними, так як Україна повинна притягувати до відповідальності і своїх громадян, якщо вони чинять якісь воєнні злочини. У такому випадку знімається питання про задіяння механізму МКС до політичного і військового керівництва української держави, підкреслив Василенко.

Він зазначив, що МКС діє на основі принципу компліментарності: цей суд карає тільки тоді, коли держава не виконує своїх обов’язків і не карає винних.

Василенко також додав, що метою тих, хто виступає проти ратифікації Римського статуту, є намір позбавити Україну можливості безперешкодного і швидкого використання МКС для притягнення до відповідальності російського керівництва за злочини, вчинені під час агресії.

«Хочу підкреслити: після двох разових ратифікацій українським парламентом Римського статуту Російська Федерація не завалила Міжнародний кримінальний суд обвинуваченнями проти України. Адже МКС вивчає докази, а не трюки російської пропаганди», – сказав екс-суддя МТКЮ.

Нагадаємо, Міжнародний кримінальний суд діє на підставі Римського статуту, який був прийнятий в 1998 році і набрав чинності з 2002 року. Суд, який базується в Гаазі, розглядає злочини проти людяності, випадки геноциду і військових злочинів. Україна, незважаючи на те, що ще не ратифікувала Римський статут, подала до МКС два звернення про визнання юрисдикції суду у справах, пов’язаних з подіями на Майдані, в Криму та на сході України.

В опублікованому 15 листопада 2016 року звіті прокурора МКС Фату Бенсуда за попереднім розслідуванням справи «Ситуація в Україні» зазначається, що ситуація в окупованому Криму рівнозначна міжнародному збройному конфлікту між Україною і Росією, а також вказується, що даний міжнародний конфлікт може бути розслідуваний за нормами Римського статуту.

4 грудня 2017 року канцелярія прокурора МКС Фату Бенсуда опублікувала звіт за 2017 рік про дії з попереднього розслідування подій на Майдані, в окупованому Криму та на сході України.