Міхальчевський може бути причетний до дискримінації кримчан і порушення міжнародного права – Скрипник

Новини
Петро Міхальчевський

Екс-«міністр» охорони здоров’я Криму Петро Міхальчевський, якого в Україні підозрюють у скоєнні державної зради, може бути причетний до дискримінації кримчан. Очолюючи «міністерство охорони здоров’я» на півострові в 2014 році, Міхальчевський проводив політику доступності медичної допомоги тільки власникам паспорта Росії.

Такі дії є грубим порушенням міжнародного гуманітарного права, повідомила Центру журналістських розслідувань координатор Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник.

«Якщо ми говоримо про ситуацію з Кримом, то питання російського громадянства або неприйняття російського громадянства, по суті, це питання більше політичних переконань. Женевська конвенція про захист цивільного населення чітко забороняє окупованій державі, Росії в даному випадку, використовувати будь-яку дискримінаційну практику в будь-яких правах, які закріплені в міжнародних документах. Більш того, російська влада як оккупирующая влада повинна забезпечити рівні умови для тих людей, які знаходяться зараз під її владою, в тому числі, це стосується збереження життя і здоров’я людей», – зазначила правозахисниця.

Скрипник додала, що відмова жителям Криму в наданні медичної допомоги через відсутність російського паспорта також порушує законодавство України.

«Якщо ми говоримо про гучну історію з Міхальчевський, якщо говорити про його деякій мірі винності або діях, тобто ще національне право України, а саме – наш Кримінальний Кодекс. Якщо його діяльність якимось чином пов’язана з ненаданням медичної допомоги, то в нашому українському кодексі є чітка стаття – ненадання допомоги хворому. Якщо його дії підпадають під це, то потрібно розглядати справу з цього боку», – підкреслює вона.

Керівник Кримської правозахисної групи Ольга Скрипник Фото: investigator.org.ua

Як з’ясував Центр журналістських розслідувань, в ряді інтерв’ю Петро Міхальчевський, будучи «міністром охорони здоров’я» Криму говорить про те, що безкоштовна медична допомога буде надана кримчанам тільки при наявності російського паспорта.

Михальчевський був «міністром охорони здоров’я» окупованого Криму з березня по червень 2014 року.

5 січня СБУ повідомила, що виявила в Києві Петра Міхальчевського і провела обшук в місці його проживання. У колишнього «міністра охорони здоров’я» Криму було вилучено паспорт громадянина РФ, «службове посвідчення» за підписом «глави» Криму Сергія Аксенова та інші документи, що підтверджують його співпраця з окупаційною владою Криму.

Михальчевський підписав вручене йому підозра в скоєнні злочину за ст. 111 КК України ( «державна зрада»).

8 січня Херсонський міський суд обрав запобіжний захід колишньому «міністру охорони здоров’я» Криму Петру Міхальчевському у вигляді утримання під вартою строком на один місяць.